Skorzonera – czarny korzeń o niezliczonych właściwościach: od urodowych po zdrowotne

Słyszałyście kiedyś o roślinie noszącej nazwę skorzonera? To warzywo w czarnym korzeniu, które nieco przypomina kawałki drewna na opał lub połamanych gałęzi. W zamierzchłych czasach wierzono, że odtruwa organizm po ukąszeniu przez węża. Dziś tej właściwości sprawdzać nie potrzebujemy. Zależy nam za to na zdrowej kuchni i pięknym wyglądzie. Tak się składa, że skorzonera to wszystko potrafi zapewnić…

Skorzonera lub jak kto woli – wężymord czy czarny korzeń to gatunek warzywa. Okazuje się, że ta zapomniana roślina, co nigdy wydarzyć się nie powinno. Kocha ją bowiem zarówno nasza cera, stopy, gardło, jak  i żołądek. Świetnie się składa, bo właśnie możesz posiać ją w swoim ogrodzie. Jeżeli jednak już teraz chcesz cieszyć się dobrodziejstwami skorzonery, bez problemu kupisz ją na bazarku, w supermarketach, a także zamówisz przez internet. Aby namówić cię do przyniesienia jej do domu wraz z innym zakupami, przybliżymy ci nieco kilka jej zastosowań.

Skorzonera – czarny korzeń o niezliczonych właściwościach: od urodowych po zdrowotne

Zachwala się przede wszystkim jeden składnik skorzonery – inulinę, która poprawia trawienie, oczyszcza organizm z toksyn, a także obniża poziom cukru i złego cholesterolu. Warzywo zawiera też moc witamin i składników mineralnych. I tak wymienić należy witaminy C, E oraz z grupy B, a także potas, selen,  żelazo, wapń, magnez czy fosfor. Taki zastrzyk zdrowia oraz zdolność do szybkiego oczyszczania z toksyn wpływa też zbawiennie na skórę, opóźniając procesy starzenia. Skorzonera ma kolor ciemnobrunatny lub czarny na zewnątrz, a wewnątrz jest barwy imbirowej. To właśnie ta część jest jadalna i najlepiej ją ugotować. Wówczas smakuje podobnie jak ziemniaki. Co ciekawe, cenne składniki twój organizm wchłonie najlepiej z niewielkim dodatkiem tłuszczu, dlatego polej roślinę odrobiną masełka czy oliwy. Będzie też o wiele smaczniej! Ale możesz ją nie tylko jeść. Poniżej kilka pomysłów i zastosowań.

Na co pomaga skorzonera?

Choroby

Cukrzyca, zmęczenie, nadwaga, kaszel, skoki ciśnienia i dolegliwości trawienne – można je pokonać przy pomocy magicznej inuliny. To źródło węglowodanów, które powinny pojawić się nie tylko w diecie cukrzyków. Obniża poziom złego cholesterolu, co w przyszłości uchroni nas przed miażdżycą. Jeśli zdewastowałeś swój żołądek niezdrową dietą – skorzonera pomoże mu odzyskać formę. Sprawia też, że łagodnieją ściany przełyku, co jest niezwykle istotne przy leczeniu kaszlu i chorób gardła.

Odchudzanie

Skorzonera doskonale radzi sobie z problemami z metabolizmem, zdecydowanie go przyspieszając. Odpowiednio uregulowany sprzyja chudnięciu. Inolina pomaga też w oczyszczaniu organizmu oraz walce z cukrami oraz tłuszczami.

Cienie pod oczami

Bogactwo witamin i składników mineralnych to doskonała ulga dla powiek i okolic oczu. Z warzywa możesz przygotować rozjaśniającą cienie i przebarwienia maseczkę. Wystarczy surowy korzeń zetrzeć na tarce, odsączyć wodę i nałożyć na kilka minut na zamknięte oczy.

Oczyszcza pory i nawilża

Maseczka ze skorzonery również świetnie oczyści skórę oraz ją nawilży. Obierki z ugotowanego warzywa wrzuć do rondelka i zalej wodą. Poduś 15 minut, a następnie zmiksuj z jajkiem, i 3 łyżkami mleka – aż uzyskasz konsystencję kremu. Nałóż na twarz i dekolt na pół godziny, zrelaksuj się.

Ratunek dla popękanych stóp

Do regeneracji stóp przyda się woda z ugotowanej skorzonery.  Zmieszaj ją z ciepłą wodą i w mieszance wymocz stopy – wystarczy kilkanaście minut.  Wchłanianie kojących i odżywczych składników przyspieszy wykonywany przy okazji moczenia stóp – masaż.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (47 głosów, średnia: 4,87 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Wusia  21 marca 2019 22:03

    Bardzo ciekawe.

    Odpowiedz
  2. Skosa Sandra  22 marca 2019 20:30

    Nigdy wcześniej nie słyszałam o tym warzywie, ale chętnie przetestowalabym na sobie jego działanie poprawiające urodę.

    Odpowiedz
  3. Blodka  25 marca 2019 10:40

    Wracają do łask warzywa, które były znane przez nasze prababcie . Widać, że co roku modne stają się pewne produkty – 2-3 lata temu modny był topinambur, później rukiew wodna, a teraz skorzonera.

    Odpowiedz
  4. Jaworka  10 kwietnia 2019 17:57

    Nie znam wcale tego warzywa a jak widać jest bardzo zdrowe i potrzebne muszę je w najbliższym czasie wypróbować

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany