Skóra z arbuza – ją też zjadaj! Podpowiadamy jak przyrządzić tę błonnikową i energetyczną bombę!

Nie wyrzucaj skórki z arbuza do śmietnika! Jest to bowiem spora porcja zdrowia, o wiele cenniejsza niż różowy miąższ. Podpowiadamy dlaczego i w jakiej formie najsmaczniej ów skórkę spożywać. Wykorzystaj tę wiedzę, dopóki jeszcze trwa sezon na arbuzy.

Trudno wyobrazić sobie lato bez soczystego arbuza, który najlepiej zaspokaja pragnienie w upalne dni. Wyjadamy go łyżką, albo sięgamy po lody z arbuza, bo to nie tylko przepyszny owoc, ale także spora porcja zdrowia. Okazuje się jednak, że to nie w miąższu, a w skórce znajduje się najwięcej cennych dla naszego zdrowia (i nie tylko) właściwości. Jeżeli dotąd lądowała ona w koszu, nie popełniajcie więcej tego błędu. Nie musicie zjadać zielonej części na surowo, a np. przygotować z niej pikle. W ten sposób dostarczysz organizmowi sporej dawki błonnika, uregulujesz pracę nerek, a nawet poprawisz przepływ krwi, co nie jest bez znaczenia dla popędu seksualnego! Co jeszcze dobrego kryje skóra z arbuza?

Skóra z arbuza

Skóra z arbuza – ją też zjadaj! Sprawdź, jak przyrządzić tę błonnikową i energetyczną bombę!

ramka id=”arb”]

Mówiąc o skórze z arbuza mamy na myśli zieloną jego część, bez najciemniejszej powłoki, którą należy odkroić. Pozostały, jasny fragment między powłoką, a czerwonym miąższem jest właśnie naszym dzisiejszym bohaterem. Dlaczego? Po pierwsze, to źródło łatwo przyswajalnego błonnika, który, jak wiemy będzie pomocny przy odchudzaniu, bowiem zapewni nam uczucie sytości. Ale nie tylko – wspomaga również pracę jelit ułatwiając usuwanie zanieczyszczeń z organizmu. Co dalej? Skórka bogata jest dodatkowo w potas, który reguluje pracę mięśni, a także gospodarkę wodną organizmu oraz w cytrulinę – przyspieszającą gojenie się ran, walczącą z uczuciem zmęczenia czy wspomagającą pracę układu odpornościowego. Cytrulina to również doskonały naturalny środek na potencję! Reguluje przepływ krwi zwiększa ochotę na sex.

Przepisy na skórkę z arbuza:

1) Pikle

 

Potrzebujesz:

łyżka grubej soli

skóra z jednego arbuza pokrojona w kostkę

4 szklanki wody

4 plasterki imbiru

3 ząbki czosnku

4 ziarenka czarnego pieprzu

3/4 szklanki cukru pudru

1/2 szklanki octu jabłkowego

 

Wykonanie:

W garnku gotujemy wodę z solą, doprowadzając do wrzenia. Potem wrzucamy pokrojoną w kostkę skórkę z arbuza (pamiętaj by wcześniej odkroić ciemnozieloną powłokę) i gotujemy, aż będzie miękka.

Marynata:

W osobnym rondelku gotujemy ocet, czosnek, imbir, pieprz i cukier puder doprowadzając do wrzenia. Od momentu gdy cukier się rozpuści, całość pozostawiamy na ogniu jeszcze przez kwadrans.

Miękką skórkę zalewamy gorącą marynatą, a gdy przestygnie wkładamy całość na dobę do lodówki. Później przekładamy skórę do słoików, znów dodając marynatę.

 

2) Smoothie

Potrzebujesz:

szklanka pokrojonego miąższu arbuza

pół szklanki pokrojonej skórki arbuza (bez ziemnej powłoki)

pomarańcza

pół szklanki mleka kokosowego

 

Wykonanie:

Zblenduj wszystkie składniki – możesz dodać kostki lodu. Pij na zdrowie!

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (118 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...