Skóra z arbuza – ją też zjadaj! Podpowiadamy jak przyrządzić tę błonnikową i energetyczną bombę!
Nie wyrzucaj skórki z arbuza do śmietnika! Jest to bowiem spora porcja zdrowia, o wiele cenniejsza niż różowy miąższ. Podpowiadamy dlaczego i w jakiej formie najsmaczniej ów skórkę spożywać. Wykorzystaj tę wiedzę, dopóki jeszcze trwa sezon na arbuzy.
Trudno wyobrazić sobie lato bez soczystego arbuza, który najlepiej zaspokaja pragnienie w upalne dni. Wyjadamy go łyżką, albo sięgamy po lody z arbuza, bo to nie tylko przepyszny owoc, ale także spora porcja zdrowia. Okazuje się jednak, że to nie w miąższu, a w skórce znajduje się najwięcej cennych dla naszego zdrowia (i nie tylko) właściwości. Jeżeli dotąd lądowała ona w koszu, nie popełniajcie więcej tego błędu. Nie musicie zjadać zielonej części na surowo, a np. przygotować z niej pikle. W ten sposób dostarczysz organizmowi sporej dawki błonnika, uregulujesz pracę nerek, a nawet poprawisz przepływ krwi, co nie jest bez znaczenia dla popędu seksualnego! Co jeszcze dobrego kryje skóra z arbuza?
Skóra z arbuza – ją też zjadaj! Sprawdź, jak przyrządzić tę błonnikową i energetyczną bombę!
ramka id=”arb”]
Mówiąc o skórze z arbuza mamy na myśli zieloną jego część, bez najciemniejszej powłoki, którą należy odkroić. Pozostały, jasny fragment między powłoką, a czerwonym miąższem jest właśnie naszym dzisiejszym bohaterem. Dlaczego? Po pierwsze, to źródło łatwo przyswajalnego błonnika, który, jak wiemy będzie pomocny przy odchudzaniu, bowiem zapewni nam uczucie sytości. Ale nie tylko – wspomaga również pracę jelit ułatwiając usuwanie zanieczyszczeń z organizmu. Co dalej? Skórka bogata jest dodatkowo w potas, który reguluje pracę mięśni, a także gospodarkę wodną organizmu oraz w cytrulinę – przyspieszającą gojenie się ran, walczącą z uczuciem zmęczenia czy wspomagającą pracę układu odpornościowego. Cytrulina to również doskonały naturalny środek na potencję! Reguluje przepływ krwi zwiększa ochotę na sex.
Przepisy na skórkę z arbuza:
1) Pikle
Potrzebujesz:
łyżka grubej soli
skóra z jednego arbuza pokrojona w kostkę
4 szklanki wody
4 plasterki imbiru
3 ząbki czosnku
4 ziarenka czarnego pieprzu
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki octu jabłkowego
Wykonanie:
W garnku gotujemy wodę z solą, doprowadzając do wrzenia. Potem wrzucamy pokrojoną w kostkę skórkę z arbuza (pamiętaj by wcześniej odkroić ciemnozieloną powłokę) i gotujemy, aż będzie miękka.
Marynata:
W osobnym rondelku gotujemy ocet, czosnek, imbir, pieprz i cukier puder doprowadzając do wrzenia. Od momentu gdy cukier się rozpuści, całość pozostawiamy na ogniu jeszcze przez kwadrans.
Miękką skórkę zalewamy gorącą marynatą, a gdy przestygnie wkładamy całość na dobę do lodówki. Później przekładamy skórę do słoików, znów dodając marynatę.
2) Smoothie
Potrzebujesz:
szklanka pokrojonego miąższu arbuza
pół szklanki pokrojonej skórki arbuza (bez ziemnej powłoki)
pomarańcza
pół szklanki mleka kokosowego
Wykonanie:
Zblenduj wszystkie składniki – możesz dodać kostki lodu. Pij na zdrowie!