Skąd w ciąży bierze się zgaga i niestrawność?

Zgaga to jedna z najczęstszych dolegliwości w ciąży, która pojawia się w okolicy drugiego trymestru i nasila się aż do porodu. Po narodzinach dziecka na szczęście objawy te ustępują u większości kobiet. Jednak przykre odczucia w czasie ciąży dla wielu przyszłych mam są nie do wytrzymania, dlatego dzisiaj podpowiemy jak sobie radzić z tą dolegliwością.

Skąd w ciąży bierze się zgaga i niestrawnoś

Zgaga a niestrawność

Zgaga odczuwana jest jako ból w klatce piersiowej, pieczenie za mostkiem, uczucie palenia, kwaśny posmak w ustach, puste odbijanie, a nawet kaszel i chrypka. Z kolei niestrawność wywołuje wzdęcia, gazy, uczucie ciężkości oraz nudności.

Co powoduje zgagę i niestrawność?

W ciąży dochodzi do wielu zmian hormonalnych. Jedną z nich jest wzrost stężenia progesteronu. Oddziałuje on na mięśnie przewodu pokarmowego, wywołując ich relaksację. Prowadzi to do osłabienia mięśniowej bariery między żołądkiem a przełykiem. Na skutek tego treść żołądkowa z kwasem solnym łatwiej cofa się ku górze, podrażniając delikatną błonę śluzową przełyku.

Kolejnym czynnikiem ryzyka wystąpienia zgagi i niestrawności jest ciągle powiększająca się macica. Uciska ona wiele narządów w jamie brzusznej i zwiększa ciśnienie. Z tego powodu żołądek ma coraz bardziej ograniczoną przestrzeń i staje się coraz mniej pojemny – przez to posiłek, po którym kiedyś nie było żadnych dolegliwości, staje się przyczyną bólu i pieczenia w klatce piersiowej.

Co na zgagę w ciąży?

Wiele leków w czasie ciąży jest zabronionych ze względu na negatywny wpływ na rozwijające się dziecko w łonie matki, w związku z tym pojawia się pytanie – co na zgagę w ciąży? Na szczęście istnieją naturalne preparaty, które wykazują działanie wyłącznie miejscowe. Taki lek składa się z wodorowęglanu wapnia i magnezu, które już w dwie minuty od przyjęcia neutralizują kwaśną treść pokarmową i zapewniają poczucie ulgi.

Doraźnie możesz też wypić niewielką ilość mleka – również zneutralizuje ona kwas solny. Jednak uważaj, ponieważ spożycie mleka wywoła wyrzut gastryny – hormonu, który w dalszej perspektywie nasili produkcję kwasu solnego, a przez to także objawy zgagi.

Dodatkowo postaraj się zmienić swoją dietę: spożywaj 5 mniejszych posiłków, zamiast 3 konkretnych. Ogranicz popijanie jedzenia, a raczej nawadniaj organizm między posiłkami. Zrezygnuj z mocnej herbaty, ostrych przypraw, cebuli i czosnku. Kolację spożywaj na 3 godziny przed snem i zasypiaj na uniesionym wezgłowiu. Ogranicz stres i pośpiech, postaraj się codziennie wygospodarować czas na spokojny 20-minutowy spacer.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (38 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...