Skąd się wziął Dzień Kobiet i jak można go odczarować?
Dzień Kobiet obchodzony jest praktycznie na całym świecie. Z tej okazji Włoszki otrzymują gałązki akacji, a w Rumunii kobiety świętują podczas przyjęć „tylko dla pań”. Z kolei Brytyjki upamiętniają swoje wybitne rodaczki, zaś w Armenii kobiece święto trwa aż do 7 kwietnia! Sposobów na obchodzenie Dnia Kobiet jest wiele, jednak w tym roku zamiast ofiarowania tradycyjnych kwiatów i czekoladek warto przyrządzić pyszną kolację. Wbrew pozorom to nie takie trudne, a obdarowana kobieta na pewno doceni wkład w przygotowanie kulinarnej niespodzianki.
Rzymskie matrony i czerwone goździki
Obchody Dnia Kobiet wywodzą się jeszcze ze starożytnego Rzymu, gdzie jego mieszkańcy urządzali Matronalia. Było to święto związane z kultem Junony – bogini ziemi. 1 marca Junona otrzymywała od rzymskich kobiet kwiaty i prośby, by ofiarodawczyni wiodło się jako żonie i matce, a mężowie obdarowywali Rzymianki drobnymi upominkami. Dalsza historia Dnia Kobiet związana jest z ruchem robotniczym w Stanach Zjednoczonych. W 1910 roku kopenhaska Międzynarodówka Socjalistyczna oficjalnie ustanowiła Międzynarodowy Dzień Kobiet. Początkowo miał on związek jedynie ze wsparciem idei praw kobiet, jednak stopniowo przekształcał się w święto, którego formę znamy do dziś. Ciekawostką jest fakt, że w Wietnamie Dzień kobiet obchodzi się aż dwa razy! W Polsce święto wszystkich pań kojarzone jest z okresem PRL i czerwonymi goździkami, jednak warto podjąć się próby odczarowania go!
Jak zbudować nastrój?
Ósmego marca panowie tradycyjnie wręczają paniom kwiaty. Jednak dziś nie muszą to już tylko być czerwone goździki ani kwiaty w ogóle. Z okazji Dnia Kobiet warto pomyśleć o przyrządzeniu obiadu lub romantycznej kolacji – samodzielnie przygotowany posiłek często ma dla kobiety większą wartość, niż wizyta w restauracji. Gotowanie nie musi być trudne. Panowie mogą skorzystać z inspiracji wyszukanych w Internecie. Fora i portale kulinarne pełne są sprawdzonych przepisów, gdzie użytkownicy wymieniają się radami, jak ułatwić sobie opanowanie trudnej sztuki, jaką są kulinaria. Jednak uroczysta kolacja czy smaczny obiad muszą mieć w tym dniu wyjątkową oprawę. Zwróćmy uwagę nie tylko na to, co jemy, ale też jak posiłek podajemy. Świece zapachowe, ulubiona muzyka, elegancki obrus i zastawa, czy kwiaty na stole to tylko niektóre elementy budujące romantyczny nastrój.
Przez żołądek do serca
Przede wszystkim panowie powinni zadbać o smaczne jedzenie. Nie trzeba być wybitnym kucharzem, by przyrządzić smaczne danie. Wystarczy wykazać się odrobiną pomysłowości i chęci. Jedną z opcji jest podanie afrodyzjaków. To substancje, które mają wzbudzić w nas miłosny nastrój. Znanym afrodyzjakiem są między innymi owoce morza. Ciekawym pomysłem jest podanie krewetek. Sposobów ich przyrządzania jest wiele – możemy je jeść na surowo, ugotować tak, by lekko się zaróżowiły lub przyrządzić w panierce i usmażyć. Dobrze dobrany sos – czosnkowy, tysiąca wysp czy inspirowany kuchnią orientalną urozmaici ich smak. Sosy kuchni wschodu bardzo często zawierają szafran – kolejny silny afrodyzjak – dodaje Urszula Giża. Dla Pań, które cenią sobie przysmaki kuchni polskiej proponujemy tradycyjne dania w nowej odsłonie. Filet z kurczaka to lekka i łatwa do przyrządzenia propozycja. Wystarczy fileta naciąć wzdłuż i nafaszerować wedle własnego pomysłu – inwencja twórcza mile widziana. Poniżej przedstawiamy smakowitą propozycję:
Faszerowany filet z kurczaka z sosem musztardowo-paprykowym
Składniki:
– 4 szt. po ok. 150g fileta z kurczaka
– 2 kulki sera mozarella
– 3-4 pomidory suszone z oliwy
– świeża bazylia i rozmaryn
– sól, pieprz do smaku
– olej
– sos musztardowo-paprykowy np. Tarsmak
Wykonanie:
Fileta z kurczaka rozciąć tak, aby powstała kieszonka. Do środka włożyć po pół mozarelli, pokrojone w paseczki suszone pomidory i posiekane zioła. Doprawić do smaku sola, pieprzem i spiąć szpatułką do szaszłyków. Tak przygotowane filety wysmarować odrobiną oleju i zgrillować na patelni grillowej z obu stron po ok. 10 minut. Podawać z sosem musztardowo-paprykowym.
Wszystkim Paniom życzymy smacznego!
Fajny przepis, lubię filety w każdej postaci 🙂
Ważne, że my kobiety mamy choć jeden dzień, kiedy mężczyźni o nas szczególnie pamiętają, choć powinni ową pamięć mieć mniej sklerotyczną i pamiętać o nas na co dzień, a nie li tylko od święta.
A ja myślę, że dzień kobiet został już dawno odczarowany i młodym rzadko kojarzy się rajstopami i goździkami. Chyba tylko osobom po 40, których młodość przypadała na czasy PRLu może się w ten sposób jawić to święto. A i to już chyba niezbyt często….
Oj tam oj tam, ja bardzo lubię dzień kobiet 🙂 Przepis na faszerowany filet z kurczaka z sosem musztardowo-paprykowym bardzo mi się podoba 🙂
Świetny przepis, musze wypróbować 🙂
Mnie się to święto podoba,ale z tego co wiem facetom tak sobie.W rozmowie zaraz odpowiadają,że dzień mężczyzny nie jest tak obchodzony i mocno nagłaśniany..Z okazji 8 marca nawet są zniżki do sklepów,a na dzień mężczyzny nie.No cóż kobiety górą ! Mnie się podoba obdarowywanie kwiatami.
Po tytule artykułu nie spodziewałam się przepisu na kurczaka 😀 Bardzo nagięte nawiązanie. A co do dnia kobiet, to nie jest to dla mnie wybitnie ważne wydarzenie, dzień jak co dzień, nie wymagam prezentów, najwyżej sama sobie sprawiam jakiś drobiazg 😉 Chociaż mój facet stara się mnie zaskoczyć od czasu do czasu 😉
Niech tam sobie mówią, ze to komunistyczne święto. Niech się wyśmiewają z goździków i rajstop, a ja bardzo lubię Dzień kobiet. Chcę żeby mąż pamiętał o tym święcie i już 🙂
Każde święto jest dobre, jeśli choć odrobinę skłoni ludzi do chwili życzliwości i empatii 😉
Pewnie, że tak! Jestem tego samego zdania 🙂 Dzień Kobiet, Walentynki, Dzień Chłopaka, Dzień Przytulania – powodów do takiego „świętowania” jest mnóstwo 🙂
Lubię takie artykuły dotyczące wszelakiego rodzaju tradycji i świat. Co do samego święta też je bardzo lubię. Kobiety mają w życiu ciężej i fajnie że jest ich święto