Skąd się wziął Dzień Kobiet i jak można go odczarować?

Dzień Kobiet obchodzony jest praktycznie na całym świecie. Z tej okazji Włoszki otrzymują gałązki akacji, a w Rumunii kobiety świętują podczas przyjęć „tylko dla pań”. Z kolei Brytyjki upamiętniają swoje  wybitne rodaczki, zaś w Armenii kobiece święto trwa aż do 7 kwietnia! Sposobów na obchodzenie Dnia Kobiet jest wiele, jednak w tym roku zamiast ofiarowania tradycyjnych kwiatów i czekoladek warto przyrządzić pyszną kolację. Wbrew pozorom to nie takie trudne, a obdarowana kobieta na pewno doceni wkład w przygotowanie kulinarnej niespodzianki.

kobieta trzyma bukiet

Fot. user15694850/ Freepik

Rzymskie matrony i czerwone goździki 

Obchody Dnia Kobiet wywodzą się jeszcze ze starożytnego Rzymu, gdzie jego mieszkańcy urządzali Matronalia. Było to święto związane z kultem Junony – bogini ziemi. 1 marca Junona otrzymywała od rzymskich kobiet kwiaty i prośby, by ofiarodawczyni wiodło się jako żonie i matce, a mężowie obdarowywali Rzymianki drobnymi upominkami. Dalsza historia Dnia Kobiet związana jest z ruchem robotniczym w Stanach Zjednoczonych. W 1910 roku  kopenhaska Międzynarodówka Socjalistyczna oficjalnie ustanowiła Międzynarodowy Dzień Kobiet. Początkowo miał on związek jedynie ze wsparciem idei praw kobiet, jednak stopniowo  przekształcał się w święto, którego formę znamy do dziś. Ciekawostką jest fakt, że w Wietnamie Dzień kobiet obchodzi się aż dwa razy! W Polsce święto wszystkich pań kojarzone jest z okresem PRL i czerwonymi goździkami, jednak warto podjąć się próby odczarowania go!

Jak zbudować nastrój?

Ósmego marca panowie tradycyjnie wręczają paniom kwiaty. Jednak dziś nie muszą to już tylko być czerwone goździki ani kwiaty w ogóle. Z okazji Dnia Kobiet warto pomyśleć o przyrządzeniu obiadu lub romantycznej kolacji – samodzielnie przygotowany posiłek często ma dla kobiety większą wartość, niż wizyta w restauracji. Gotowanie nie musi być trudne. Panowie mogą skorzystać z inspiracji wyszukanych w Internecie. Fora i portale kulinarne pełne są sprawdzonych przepisów, gdzie użytkownicy wymieniają się radami, jak ułatwić sobie opanowanie trudnej sztuki, jaką są kulinaria. Jednak uroczysta kolacja czy smaczny obiad muszą mieć w tym dniu wyjątkową oprawę. Zwróćmy uwagę nie tylko na to, co jemy, ale też jak posiłek podajemy. Świece zapachowe, ulubiona muzyka, elegancki obrus i zastawa, czy kwiaty na stole to tylko niektóre elementy budujące romantyczny nastrój.

Przez żołądek do serca

Przede wszystkim panowie powinni zadbać o  smaczne jedzenie. Nie trzeba być wybitnym kucharzem, by przyrządzić smaczne danie. Wystarczy wykazać się odrobiną pomysłowości i chęci. Jedną z opcji jest podanie afrodyzjaków. To substancje, które mają wzbudzić w nas miłosny nastrój.  Znanym afrodyzjakiem są między innymi owoce morza. Ciekawym pomysłem jest podanie krewetek. Sposobów ich przyrządzania jest wiele – możemy je jeść na surowo, ugotować tak, by lekko się zaróżowiły lub przyrządzić w panierce i usmażyć. Dobrze dobrany sos – czosnkowy,  tysiąca wysp czy inspirowany kuchnią orientalną urozmaici ich smak. Sosy kuchni wschodu bardzo często zawierają szafran – kolejny silny afrodyzjak – dodaje Urszula Giża. Dla Pań, które cenią sobie przysmaki kuchni polskiej proponujemy tradycyjne dania w nowej odsłonie. Filet z kurczaka to lekka i łatwa do przyrządzenia propozycja. Wystarczy fileta naciąć wzdłuż i nafaszerować wedle własnego pomysłu – inwencja twórcza mile widziana. Poniżej przedstawiamy smakowitą propozycję:

Faszerowany filet z kurczaka z sosem musztardowo-paprykowym

Składniki:

– 4 szt. po ok. 150g fileta z kurczaka

– 2 kulki sera mozarella

– 3-4  pomidory suszone z oliwy

– świeża bazylia i rozmaryn

– sól, pieprz do smaku

– olej

– sos musztardowo-paprykowy np. Tarsmak

Wykonanie:

Fileta z kurczaka rozciąć tak, aby powstała kieszonka. Do środka włożyć po pół mozarelli, pokrojone w paseczki suszone pomidory i posiekane zioła. Doprawić do smaku sola, pieprzem i spiąć szpatułką do szaszłyków. Tak przygotowane filety wysmarować odrobiną oleju i zgrillować na patelni grillowej z obu stron po ok. 10 minut. Podawać z sosem musztardowo-paprykowym.

Wszystkim Paniom życzymy smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (200 głosów, średnia: 4,71 z 5)
loading... zapisuję głos...