Silikonowe formy, dzięki którym pokochasz piec!

Tradycyjne, polskie kuchnie aż tętnią życiem. Jedni uwielbiają przygotowywać pyszne potrawy dla swoich bliskich, inni natomiast gotowanie i pieczenie traktują jako jedne z najbardziej relaksujących doświadczeń. Dla jeszcze innych pieczenie to prawdziwa pasja, która z czasem przeradza się w piękną pracę.

 

fot. kolaż własny: zdjęcia form: DUKA, zdjęcia ciast: pixabay.com

Ciepło piekarnika i unosząca się w powietrzu mąką to wspomnienie niejednego dzieciństwa. Współczesną kuchnię od tradycyjnej, którą pamiętają nasze babcie, różni przede wszystkim funkcjonalność. Obecnie nasze kuchnie przypominają małe laboratoria, w których dzięki nowoczesnym sprzętom możemy przygotować ulubione potrawy w bardzo krótkim czasie.

Połączeniem tradycji i nowoczesności są silikonowe formy do pieczenia. Są one absolutnym wynalazkiem XXI wieku. Dzięki nim możemy skupić się na przygotowaniu pysznych, domowych, tradycyjnych potraw i ciast, a jednocześnie korzystamy z najnowszych rozwiązań techniki, które zwyczajnie ułatwiają naszą pracę. Czemu silikonowe formy są takie wyjątkowe?

Uniwersalne zastosowanie

Silikonowe formy do pieczenia można wykorzystać zarówno do pieczenia ciast, jak i zapiekanek np. ziemniaczanej. Wszystko zależy od kształtu, który wybierzemy. Formy silikonowe do ciast mają kształt babki lub tradycyjnej tarty. Dostępne są także formy okrągłe i prostokątne, których możemy użyć zarówno do słodkich, jak i słonych potraw. Osoby lubiące niewielkie słodkości, mogą pokusić się o silikonowe formy do pieczenia muffinek.

Odporność na temperaturę

Wielką zaletą takich form jest fakt, że możemy wkładać je zarówno do piekarnika, jak i mikrofalówki, lodówki, a nawet zamrażalnika. Dzięki temu nie musimy przekładać reszty zapiekanki na osobny talerz, aby wstawić ją do lodówki, bo silikonowe formy do pieczenia świetnie radzą sobie w niskiej temperaturze. Doskonale sprawują się w temperaturach od – 60 do +230 stopni.

Oszczędność niejedno ma imię

Dzięki silikonowym formom do pieczenia oszczędzamy naprawdę wiele. Po pierwsze miejsce. Formy są niewielkie i elastyczne, więc z łatwością schowamy je nawet w najmniejszych szafkach lub pudełkach. Możemy także przechowywać je zwinięte i nie spowoduje to żadnego uszczerbku na jakości materiału. Po drugie, oszczędzamy czas. Silikonowe formy możemy bez problemu czyścić w zmywarce. Nie potrzebne są do tego ani specjalne preparaty, ani długie namaczanie. Oznacza to, że kuchnia będzie czysta i pusta w naprawdę ekspresowym tempie. Po trzecie, warto zwrócić uwagę na to, że nie każde silikonowe formy muszą być wcześniej natłuszczone. A jeśli chcemy ułatwić sobie życie i oszczędzić czas możemy lekko posmarować je margaryną, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierało do naczynia. Wyciągniemy je z foremki po upieczeniu w idealnej formie bez większych trudności.

Silikonowe formy do pieczenia są niezwykle proste w użyciu i łatwe w utrzymaniu. Ich instrukcja użytkowania wcale nie jest skomplikowana, a dzięki nim każde pieczenie w kuchni zakończymy wymarzonym efektem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (65 głosów, średnia: 4,78 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Aneta  8 lutego 2017 13:25

    Bardzo lubię silikonowe formy do pieczenia – nic się nie przykleja, wszystko jest ładne, estetycznie podane, no i z myciem/czyszczeniem również nie ma większych problemów 🙂

    Odpowiedz
  2. luna341  8 lutego 2017 14:29

    Ja nie przepadam za silikonowymi formami,są niestabilne i po wlaniu do nich ciasta potrafią sie przechylać w trakcie wstawiania do piekarnika.No i nie zapewniają takich chrupiących brzegów jak tradycyjne formy

    Odpowiedz
  3. AnnStyl  8 lutego 2017 18:42

    Rzeczywiście ja tez już od kilku lat bez takich form silikonowych nie wyobrażam sobie pieczenia. Ale mam innej firmy niż tu przedstawiona. Z większej formy na babkę faktycznie może się wylać ciasto przez nieuwagę, ale z mniejszymi jest OK. Poza tym mam formy z wyjmowanym szklanym dnem i silikonowym bokiem zapinanym na klips super. Nawet chleb piekę w tych silikonowych.

    Odpowiedz
  4. Anett13  8 lutego 2017 22:14

    Ja sylikonowych póki co używam tylko do muffinek i w innych pięć ich sobie nie wyobrażam :-). Innych ciast w takich formach nigdy nie pieklam i byłabym się że mi się ciasto rozleje.

    Odpowiedz
  5. sylwiawes  9 lutego 2017 16:59

    Chyba muszę sobie kupić taką formę i spróbować coś w niej upiec ,bo jak na razie korzystam z standardowych form do ciast .

    Odpowiedz
  6. ewka  9 lutego 2017 20:05

    już kilka lat temu odkryłam takie silikonowe formy. Mam do babeczek, babki i kwadratową. Muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę. Jak ktoś jeszcze nie używa to radzę skorzystać. Zadowolenie gwarantowane

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.