Siemię lniane na zdrowie

Tym razem chcemy przypomnieć działanie nasion lnu, produktu spożywczego posiadającego dużą wartość odżywczą i właściwości lecznicze. Ta roślina pochodząca z Bliskiego Wschodu od tysięcy lat wykorzystywana jest we włókiennictwie i medycynie naturalnej. Małe nasionka są bogate w witaminy i składniki mineralne. Jedzmy więc siemię lniane na zdrowie !

 

Siemię lniane na zdrowie – Wartości odżywcze siemienia lnianego

Nasiona lnu mają bardzo bogaty skład. – Siemię lniane zawiera bardzo dużo substancji śluzowych, a także sporo oleistych. Posiada białka w bardzo korzystnym zestawie aminokwasów. Występuje w nim duża ilość kwasów tłuszczowych, w których przeważają NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), Omega-3 oraz cynk, witamina E, fitosteryny, flawonoidy, fitoestrogeny, witaminy rozpuszczalne w wodzie (z grupy B), sole mineralne, a także lecytyna. Wszystkie składniki występujące w siemieniu lnianym pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu. Roślina ta zmniejsza krzepliwość krwi i może pomóc w ochronie serca przed chorobą wieńcową i zawałem – mówi Janusz Gaca, właściciel  firmy GJ-Gacjana.
Warto wyjaśnić, że fitosteryny to związki roślinne zmniejszające wchłanianie cholesterolu w jelicie cienkim. Z kolei flawonoidy są grupą substancji, które m.in. uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne. Natomiast fitoestrogeny to związki organiczne zawarte w roślinach. Ich działanie jest  zbliżone do funkcji żeńskich hormonów płciowych, czyli estrogenów.

Co ciekawe, zawartość kwasów w nasionach lnu jest porównywalna do zawartości kwasów Omega-3 w rybach morskich. Kolejnym atutem siemienia lnianego jest zawarty w nich błonnik wpływający korzystnie na pracę przewodu pokarmowego. Błonnik usuwa z organizmu toksyny, a jednocześnie zapewnia uczucie sytości. Nasiona lnu zawierają również witaminę E, która jest pomocna w leczeniu miażdżycy oraz chorób serca. W siemieniu znajdziemy też witaminy z grupy B, które uczestniczą w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów oraz w produkcji czerwonych krwinek, pomagają także w tworzeniu szpiku kostnego. Do składników odżywczych siemienia lnianego zalicza się magnez, wapń, żelazo i cynk.

Siemię lniane na zdrowie –  Zalety siemienia lnianego


Nasiona lnu wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Poza wymienionymi już zaletami siemienia, warto wspomnieć także, iż wspomaga ono proces odchudzania, pobudza układ trawienny oraz poprawia odporność organizmu. Działa antyseptycznie, a jednocześnie pozytywnie wpływa na drogi moczowe. To naturalny antybiotyk, pomocny w walce z grypą, przeziębieniem oraz infekcjami górnych dróg oddechowych. Siemię lniane, z uwagi na swoje właściwości osłaniająco-regenerujące, jest stosowane w stanach zapalnych przewodu pokarmowego oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Nasionka działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwgrzybicznie. Siemię stosowane jest również do odkażania jamy ustnej i gardła. Niweluje przy tym niekorzystne skutki działania wolnych rodników.

Na tym zalety siemienia się nie kończą, gdyż pomaga zwalczyć uporczywe zmęczenie, bóle głowy oraz bezsenność. Z kolei za sprawą zawartych w nim, wspomnianych już, fitoestrogenów, siemię działa podobne do estrogenu łagodząc objawy menopauzy.

Nasionka lnu to dobre źródło lecytyny; pomaga wzmocnić koncentrację i usprawnia pamięć.
Po siemię lniane powinny sięgać nie tylko osoby, którym doskwierają dolegliwości, ale wszyscy dbający o urodę. Ziarenka nawilżają suche włosy, toteż są często składnikiem szamponów i odżywek. Z siemienia warto również przyrządzić masę do „kąpieli” zniszczonych paznokci. Siemię można dodawać też do maseczki przeznaczonej do cery z problemami.

 

Siemię lniane na zdrowie – Olej lniany i zdrowa przekąska z siemieniem

Siemię lniane posiada związki łatwo się utleniające, zatem najlepiej kupować je w całych ziarenkach, a przed spożyciem zmielić w zwyczajnym młynku do kawy. Nasiona mają łagodny smak, dzięki czemu można je stosować w wielu daniach, np. jako dodatek do musli, jogurtu, sosu, zupy, sałatki lub kanapki. Warto korzystać z nich także przy pieczeniu chleba, czy ciasteczek owsianych. Z siemienia często przygotowuje się również odwary.
Z dojrzałych nasion lnu tłoczony jest na zimno olej lniany, cenny nie tylko z uwagi na jego zastosowanie w kuchni. –  Aktywny biochemicznie olej lniany wspomaga leczenie, ale także zapobiega chorobom i podnosi odporność organizmu – podkreśla Aleksander Nowak reprezentujący firmę Oleje Roślninne Vis Natura. Ojeje lniane mogą posiadać nawet 52% kwasów Omega 3! Siemię jest  także składnikiem gotowych, zdrowych przekąsek. Jedną z ciekawych propozycji tego typu jest właśnie chałwa lniana.  Chałwa lniana to mieszanka nieodtłuszczonego siemienia lnianego oraz żurawiny i orzechów arachidowych. To przyjemna, słodka i zdrowa przekąska.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (192 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...