Siemię lniane, czyli samo zdrowie
Siemię lniane – nasiona lnu zwyczajnego nazywane tak, gdy są używane jako zielarski środek leczniczy. Są to szarobrązowe nasiona płaskie, wielkości około 2-3 mm. Nasiona lnu zawierają związki śluzowe, białkowe oraz bardzo dużo oleju tłustego. Zawierają również kwasy organiczne – m.in. askorbinowy, enzymy, sole mineralne – magnez, cynk, żelazo. Olej lniany bogaty jest w glicerydy kwasów nienasyconych, trochę mniej glicerydów kwasów nasyconych oraz fitosterole i witaminę E.
Olej z lnu jest najzdrowszym olejem na świecie. Ma wiele leczniczych właściwości: ma działanie powlekające, osłaniające, zmiękczające i przeczyszczające. Polecane jest zwłaszcza w chorobie wrzodowej. Siemię spożywane jest również w celu zwiększenia wilgotności śluzówki, stosowane przy suchym kaszlu, a także wspomagająco przez osoby forsownie używające swojego głosu (np. śpiewacy). Zawarte w nasionach lnu śluzy powlekają błony śluzowe przełyku, żołądka i dwunastnicy, chroniąc je przed kwasem solnym i zmniejszając odczyny zapalne.
Siemię lniane najczęściej spożywane jest pod postacią namoczonych ziaren – zmielonych lub całych. Na ogół nie ma smaku, niektórym może wydać się nieco gorzkawy.
Śluz uzyskany z siemienia lnianego może być używany także jako odżywka do włosów, ponieważ dobrze nawilża suche i zniszczone włosy.
Przepisy:
Maseczka do włosów z siemienia lnianego
Taki kompres z siemienia lnianego sprawi, że włosy będą bardziej błyszczące, zregenerowane, nawilżone. Będą się także lepiej układały.
Siemię lniane należy zagotować w szklance wody. Gdy trochę przestygnie przecedzić ziarenka przez gęste sitko, a powstałą “żelową” substancję wetrzeć we włosy, owinąć je w folię lub czepek, dodatkowo przykryć ręcznikiem i ponosić na głowie przez godzinę.
Bułki z siemieniem lnianym
Składniki:
2 i ¼ szklanki mąki pszennej (chlebowej)
1 ¼ szklanki mąki pszennej razowej
½ szklanki ziaren siemienia lnianego zmielonego w młynku do kawy lub blenderem
1 ⅓ łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka soli
½ – ¾ szklanki mleka
½ szklanki wody
3 łyżki miodu
1 duże jajko
1,5 łyżki oleju roślinnego
Opcjonalnie na wierzch:
1 jajko
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka maku
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozpuścić w ⅓ szklanki ciepłego mleka, dodać miód i 2 łyżki mąki. Odstawić na 15 minut, do ruszenia drożdży. W misce wymieszać mąki, siemię, sól, dodać wodę, resztę mleka, jajko i miksturę drożdżową. Zagnieść gładkie ciasto dodając pod koniec tłuszcz. Odstawić do podwojenia objętości. U mnie ciasto odstało ok. 5 godzin, bo musiałam wyjść po jego zagnieceniu, ale nie musi ono leżakować tak długo. Po tym czasie ciasto lekko ugnieść, podzielić na 10-14 części w zależności od tego jak duże chcecie otrzymać bułki (te ze zdjęcia otrzymałam po podzieleniu ciasta na 11 kawałków). Formować bułeczki i układać w odległości 2-3cm na blaszce wyłożonej pergaminem. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do napuszenia. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st. C, bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami (ja je tylko posmarowałam śmietanką). Piec przez 20-25 minut w zależności od piekarnika i wielkości bułek.
Wywar z siemienia lnianego
Do 200ml wody dodać 5-15g siemienia lnu, gotować 30 minut, następnie przecedzić, dodać 5-15 g dodać łyżeczkę syropu owocowego i pić pół szklanki dziennie.
Można również 2-3 łyżeczki siemienia lnu dodać do zsiadłego mleka
Zmielone w młynku siemię lniane (gdy je zmielimy jego dobroczynne składniki będą lepiej przyswajalne) możemy dodawać do sałatek, posypywać nim kanapki, dodawać gdzie tylko nam kulinarna fantazja pozwoli 😉
Autorka: Anna Wiśniewska