Shake kakaowy na deser

tropical_drink

Oto i prosty przepis na shake kakaowy, Gdybyście nie miały pomysłu na deser 🙂

Przepis jest sprawdzony i wręcz banalnie prosty.
Najtrudniejszym elementem jest chyba pokruszenie kostek lodu.

Tak więc zaczynamy!

Potrzebne składniki:

– shaker
– lody waniliowe – 1L wystarczy na 6 dużych porcji
– rozpuszczalne kakao (Nesquik, Puchatek, itp.) – Wystarczy nam jedno opakowanie i to nie całe.
– mleko – wedle życzeń 2% albo 3,2%
– kostki lodu

Przygotowanie:

Zaczynamy od wsypania ok. 4-5 dużych łyżek rozpuszczalnego kakao do shakera.
Następnie naszego shakera wypełniamy lodami. Wrzucamy ok. 6-7 łyżek lodowych, tak aby nie ugniatając lodów zmieścił się nam jeszcze zamrożony lód.
Teraz czas na skruszenie lodu. Kruszymy ok. 5-6 kostek. Robimy to na desce, przyciskając lód na przykład drugą deską. Wrzucamy skruszony dosyć mocno lód.
Teraz całość zalewamy mlekiem aż po brzegi.
Po dokładnym zmieszaniu (ok. 2 minuty) shake jest gotowy.
Jeżeli mieszanie wyszło nam dobrze, nie powinniśmy mieć resztek nierozpuszczonych lodów, a shake będzie miał gęstą konsystencje.

Smacznego 😉

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (196 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...