Sezonowa gra w zielone

Okres wakacyjny to czas, gdy pojawiają się sezonowe warzywa, takie jak szparagi, szpinak, fasolka, groszek, czy cukinia. Właśnie dlatego warto się teraz nimi zajadać – mamy gwarancję świeżości, jak i niskiej ceny. Również najnowszy ranking Foodpanda.pl, serwisu umożliwiającego zamawianie jedzenia przez internet pokazuje, że coraz więcej zamawiamy sałatek, zup, czy też lekkich warzywnych przekąsek. Sezon w pełni, dlatego również i my prezentujemy ciekawe propozycje podania zielonych, wakacyjnych świeżynek.

Salatka 'Zielono mi'

Na mniejszy apetyt – Sałatka „zielono mi”

Potrzebne nam będą:

  • zielone szparagi (2 pęczki)
  • świeży groszek (250 gram)
  • zielona fasolka szparagowa (250 gram)
  • rukola (400 gram)
  • opakowanie fety
  • 3 dymki
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • łyżeczka kolendry

Przygotowanie:

Szparagi, groszek i fasolkę gotujemy. W tym czasie łączymy oliwę, sok z cytryny i kolendrę, aby uzyskać dresing do sałatki. Umytą rukolę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej przestudzone warzywa. Dymkę drobno siekamy, fetę kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty. Delikatnie mieszamy całość. Sałatkę polewamy dresingiem bezpośrednio przed podaniem.

 

Na większy głód – Zielone risotto

Potrzebne nam będą:

  • ryż krótkoziarnisty (400 gram)
  • zielone szparagi (duży pęczek)
  • świeży groszek (250 gram)
  • zielona fasolka szparagowa (250 gram)
  • koperek
  • cebula
  • tarty ser żółty (40 gram)
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • litr bulionu warzywnego
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni. Następnie dodajemy ryż i prażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Do ryżu dodajemy drobno posiekaną cebulę. Podlewamy całość winem. Po wchłonięciu całego płynu, dodajemy fasolkę i pokrojone szparagi (bez „główek”). Całość gotujemy na małym ogniu, dolewając po szklance bulionu, za każdym razem czekając, aż się wchłonie. Na koniec dodajemy świeży groszek, główki szparagów i posiekany koperek. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Risotto jest gotowe, gdy warzywa i ryż są miękkie, a całość ma kremową konsystencję. Wówczas zdejmujemy danie z ognia, posypujemy serem i gotowe. Serwujemy do razu po przyrządzeniu.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (370 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  6 lipca 2013 21:07

    Normalnie zrobiłam się głodna jak czytałam te przepisy.Bez dwóch zdań zrobię.

    Odpowiedz
  2. mrowka  7 lipca 2013 17:56

    ciekawe przepisy 🙂 trzeba je wykonać w swojej kuchni 🙂

    Odpowiedz
  3. Kmakolagwa  12 kwietnia 2015 12:23

    Uwielbiam zielone warzywa. Bardzo fajne przepisy na ich wykorzystanie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany