Sezon na penne ze świeżymi pomidorami!
Przełom sierpnia i września to najlepszy sezon na pomidory, z tego powodu warto wykorzystywać je właśnie teraz w swoich jadłospisach. Tym bardziej, że istnieje ok. 8000 pomysłów na ich zastosowanie. Posiadają one ogrom witamin, które świetnie wpływają na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie.
Jednym z najbardziej lubianych połączeń jest makaron z pomidorami. To typowo włoskie danie znalazło swoich odbiorców na całym świecie. Poniżej prezentujemy łatwy przepis na wykorzystanie świeżych pomidorów w połączeni z Międzybrodzkim Makaronem penne.
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron penne – 250 g
- Oliwa z oliwy – 2 łyżki
- Cebula – 1 szt.
- Pomidory – ok. 800 g
- Świeża bazylia
- Parmezan
- Sól, pieprz
Wykonanie:
Międzybrodzki Makaron penne gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy około 5 minut. Na koniec dodajemy bazylię, doprawiamy solą, pieprzem i podgotowujemy jeszcze przez kilka minut. Na koniec polewamy sosem makaron i posypujemy startym parmezanem.