Sezon na grzyby – 6 powodów, dla których warto je jeść
W Polsce grzybobranie to niezwykle popularny sposób spędzania wolnego czasu. Wielu z nas chętnie decyduje się na wyprawy do lasu po smaczne grzyby, które są ciekawym urozmaiceniem wielu dań. Dlaczego warto je jeść? Co w sobie mają? Sprawdźcie. Oto 6 ciekawostek na ich temat!
1) Zwierają cenne składniki
Dostarczają witamin (A, B, PP, nieco C), niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają wiele cennych substancji, np. boczniak ma pleuran, który zapobiega nowotworom, a ucho brzozowe związki zapobiegające kruchości naczyń krwionośnych.
2) Są niskokaloryczne
W większości składają się z wody, dlatego mają niewiele kalorii. Zazwyczaj 100 g dostarcza 40-60 kcal. Świeże grzyby składają się z wody w 70-90%. Dodatkowo ciężkostrawna chityna i błonnik sprawiają, że dość szybko dają uczucie sytości, pobudzają procesy trawienne. Dlatego polecane są osobom, które się odchudzają.
Przeczytaj także: Dietetyk odpowiada na pytanie: Czy warto jeść grzyby?
3) Najlepiej smakują z masłem
Masło podkreśla aromat i smak potraw z grzybów. To właśnie na nim przyrządzamy prawdziwki i kurki. Doskonałym dodatkiem do tego szybkiego, przepysznego dania jest także podsmażona na złoto cebulka, sól, pieprz oraz odrobina świeżego koperku. Przygotowane w ten sposób grzyby, to również baza dla innych prostych i apetycznych dań, takich jak omlet, jajecznica czy risotto.
4) Zastępują mięso
Grzyby są jędrne i esencjonalne. Nasz zmysł smaku klasyfikuje ja jako mięso, dlatego też są doskonałym dodatkiem do sosów czy zup. Mają sporo białka, stąd nazywane są „leśnym mięsem”. Najwięcej tej odżywczej substancji znajduje się w pieczarkach oraz borowikach. Śmiało mogą zastępować mięso w wielu daniach, wiele osób zachwala sobie np. „schabowego” z boczniaka.
5) Mają działanie utleniające i prozdrowotne
W wielu grzybach odkryto sporo dobrych antyoksydantów. Niektóre chronią przed nowotworami, inne zawierają substancje podobne do antybiotyków, którymi leczy się choroby skórne. Pewne grzyby obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Od dawna były stosowane w medycynie ludowej. Leczono nimi choroby skóry, stany zapalne błon śluzowych, przykładano je do ran i wrzodów. Obecnie w lecznictwie wykorzystuje się je głównie do wzmocnienia systemu immunologicznego, podniesienia poziomu witalności.
6) To punkt obowiązkowy jesiennego menu
Grzyby, obok dyń i jabłek, to składniki obowiązkowe w daniach na chłodne dni. To właśnie jesienią są najbardziej zdrowe, aromatyczne oraz smaczne! Grzybowe zupy-kremy to absolutny kanon menu na nieprzyjemne, deszczowe dni. Ciekawym sposobem na urozmaicenie gamy smakowej takiego dania, jest dodanie odrobiny sosu sojowego. Warto także wykorzystać więcej niż jeden gatunek grzybów, dzięki czemu efekt końcowy zachwyci bogatą kompozycją smaków – Zupy grzybowe najlepiej smakują pod postacią kremu. Idealnie aksamitną konsystencję uzyskamy, dodając w trakcie miksowania kilka łyżek serka topionego. Ponadto tuż przez podaniem możemy posypać zupę startym serem żółtym i zapiec kilka minut w piekarniku, na wzór tradycyjnej francuskiej zupy cebulowej – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki (firmy specjalizującej się w produkcji wysokiej jakości serów).
Grzyby doskonale komponują się także ze śmietaną kremówką, a by odkryć pełnię ich smaku warto dodać do nich soli i pieprzu. Nie należy jednak przesadzać z przyprawami, by nie przytłumić naturalnego aromatu. Jeśli chcemy, by grzyby lepiej się strawiły, możemy dodać do nich tymianek, majeranek lub rozmaryn.
Przepis: Krem z grzybów leśnych, zapiekany z serem żółtym
Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 mała cebula, 300 g świeżych podgrzybków, 100 g świeżych kurek, 200 g serka topionego kremowego, 500 ml mleka, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 100 g sera Gouda, sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny do smaku
Przygotowanie: Kurki i podgrzybki oczyścić, pokroić w średnie kawałki. Podsmażyć na oleju razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać mleko, serek topiony i całość zagotować. Następnie zmiksować. Doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzami i solą. Przelać do miseczek żaroodpornych, posypać startym na tarce serem żółtym i zapiec od góry w piekarniku. Udekorować listkami natki pietruszki.
Wypróbujcie ten przepis, póki sezon na grzyby trwa!
Mnie nie trzeba namawiać 🙂
W telewizji trąbią, że nie mają właściwości odżywczych i nie ma po co ich jeść. Nie zniechęcą mnie 😀
Całe życie słyszałam opinię, że grzyby nie mają żadnych właściwości odżywczych i są ciężko strawne
A ja uwielbiam grzyby od dawna i często wole zamiast mięsa dlatego w okresie grzybowym chętnie chodzę na grzyby i sosik ze świeżych maślaczków ze śmietaną smakuje lepiej niż niejedno mięso
Uwielbiam spacerować po lesie i zbierać grzyby, a w tym roku zupełnie nie mam kiedy się wybrać. Szkoda, bo podobno jest ich bardzo dużo
Mam tak samo w dodatku nie ma pogody 🙁
Jak tylko mam to jem;) Bardzo lubię grzybki
Jajeczniczka z kurkami- palce lizać. Jestem na tak!
uwielbiam zbierać, jeść niekoniecznie … 😉
Byłam już wiele razy w tym roku na grzybobraniu, uwielbiam spacery po lesie, a przy okazji znalazłam podgrzybki, borowiki szlachetne i ceglastopore, kozaki, maślaki, rydze. Na kurki jeszcze nie trafiłam. Czekam na opieńki i zieleniatki. Najbardziej lubię marynowane grzyby, ale do mięsa z cebulką też.
Uwielbiam grzyby! 🙂
zawsze mówiono że grzyby nie mają żadnych wartości odzywczych, a tu takie zmiany, fajnie bo i tak uwielbiam
Oj oj sezon jesienny uwielbiam przeważnie dla tych grzybków. Uwielbiam je zbierać i jeść,ale nienawidzę ich przebierać. Pierogi z grzybami mmm uwielbiam
Grzybobranie to dla mnie czysty relaks. Uwielbiam. Jeść także, choć w nieco mniejszym stopniu. W tym roku grzyby gościły w mojej kuchni już w wielu odsłonach. Pycha!
O, jeszcze pierogów z grzybami nie robiłam.
Uwielbiam grzyby 🙂 tak samo , jak i cała moja rodzina . Jesienią jemy ich naprawdę dużo , najlepiej smakują świeże w postaci zapiekanych tostów , sosów , zupek albo w jajecznicy . Najwięcej jemy prawdziwków 🙂 jest ich mnóstwo w naszej okolicy i czerwonych kozaków 🙂
Najlepszy relaks jaki może być jesienną porą gdy słoneczko jeszcze przygrzewa to wybrać się do lasku brzozowego na grzybobranie – zażyć trochę ruchu i wrócić z pełnym koszyczkiem 😉
Oj sezon grzybowy w tym roku był zdecydowanie obfity i udany 🙂 Mam zapas grzybów suszonych, zamrożonych, zamarynowanych i jakich tylko się da 😀
Zbieranie grzybów to świetna zabawa, ale trzeba być przy tym uważnym.Najlepiej wybrać się z osobą, która ma doświadczenie i zna się na grzybach.
Ich smak bardzo odpowiada mnie i mojej rodzinie.
A ja uwielbiam zupę z zielonek. Jest pyszna.
Lubię grzyby, ale trochę boje sie ich, bo to nigdy nie wiadomo. Łatwo się pomylić i zatruć.
smażona na masełku… rewelacja 🙂
uwielbiam grzyby
Mniam! Uwielbiam grzyby pod każdą postacią. Zupy, sosy i inne!
Bardzo lubię zbierać grzyby, natomiast nie lubię ich jeść. Czasem zjem borowika z patelni na maśle i to wszystko. Borowik to jedyny grzyb, który mi smakuje.
Suszone grzyby dodają smaku różnym zupom i sosom. Świeże grzyby to uczta dla podniebienia.
Wybierając się na grzyby trzeba pamiętać o odpowiednim stroju i odstraszaczach na kleszcze.
Lubię potrawy z grzybami: zupy, sosy. Pyszne. 🙂 Myślę, że i podanego przepisu nie omieszkam spróbować.
A ja przez pół życia słyszałam, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, że to taki ciężkostrawny zapychacz. No i od zawsze słyszałam, że jak nie znasz się na grzybach, to po prostu ich nie zbieraj
Szczerze, nie lubię smaku grzybów ale grzybobranie uwielbiam, jak tylko zbliża się sezon wyruszam do lasu, a później grzybki rozdaję po rodzinie 😊
już nie mogę doczekać się pojawienia ich w lesie
Sezon na grzyby uważam za otwarty 😁😁😁 uwielbiam zbierać, jeść za bardzo nie moge, ale rozdaję je rodzinie 😊
Ten tydzień ma być ciepły, to może będzie wysyp grzybów. Grzyby zbierane we wrześniu są przeważnie mniej robaczywe niż te zbierane w wakacje.
Gdy pogoda sprzyja to suszę grzyby na działce. Grzyby też mam ze swojej leśnej oazy spokoju.