Sezon na grzyby – 6 powodów, dla których warto je jeść

W Polsce grzybobranie to niezwykle popularny sposób spędzania wolnego czasu. Wielu z nas chętnie decyduje się na wyprawy do lasu po smaczne grzyby, które są ciekawym urozmaiceniem wielu dań. Dlaczego warto je jeść? Co w sobie mają? Sprawdźcie. Oto 6 ciekawostek na ich temat!

 

6 powodów, dla których warto je jeść

1) Zwierają cenne składniki

Dostarczają witamin (A, B, PP, nieco C), niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają wiele cennych substancji, np. boczniak ma pleuran, który zapobiega nowotworom, a ucho brzozowe związki zapobiegające kruchości naczyń krwionośnych.

2) Są niskokaloryczne

W większości składają się z wody, dlatego mają niewiele kalorii. Zazwyczaj 100 g dostarcza 40-60 kcal. Świeże grzyby składają się z wody w 70-90%. Dodatkowo ciężkostrawna chityna i błonnik sprawiają, że dość szybko dają uczucie sytości, pobudzają procesy trawienne. Dlatego polecane są osobom, które się odchudzają.

Przeczytaj także: Dietetyk odpowiada na pytanie: Czy warto jeść grzyby?

3) Najlepiej smakują z masłem

Masło podkreśla aromat i smak potraw z grzybów. To właśnie na nim przyrządzamy prawdziwki i kurki. Doskonałym dodatkiem do tego szybkiego, przepysznego dania jest także podsmażona na złoto cebulka, sól, pieprz oraz odrobina świeżego koperku. Przygotowane w ten sposób grzyby, to również baza dla innych prostych i apetycznych dań, takich jak omlet, jajecznica czy risotto.

 

4) Zastępują mięso

Grzyby są jędrne i esencjonalne. Nasz zmysł smaku klasyfikuje ja jako mięso, dlatego też są doskonałym dodatkiem do sosów czy zup. Mają sporo białka, stąd nazywane są „leśnym mięsem”. Najwięcej tej odżywczej substancji znajduje się w pieczarkach oraz borowikach. Śmiało mogą zastępować mięso w wielu daniach, wiele osób zachwala sobie np. „schabowego” z boczniaka.

5) Mają działanie utleniające i prozdrowotne

W wielu grzybach odkryto sporo dobrych antyoksydantów. Niektóre chronią przed nowotworami, inne zawierają substancje podobne do antybiotyków, którymi leczy się choroby skórne. Pewne grzyby obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Od dawna były stosowane w medycynie ludowej. Leczono nimi choroby skóry, stany zapalne błon śluzowych, przykładano je do ran i wrzodów. Obecnie w lecznictwie wykorzystuje się je głównie do wzmocnienia systemu immunologicznego, podniesienia poziomu witalności.

6) To punkt obowiązkowy jesiennego menu

 Grzyby, obok dyń i jabłek, to składniki obowiązkowe w daniach na chłodne dni. To właśnie jesienią są najbardziej zdrowe, aromatyczne oraz smaczne! Grzybowe zupy-kremy to absolutny kanon menu na nieprzyjemne, deszczowe dni. Ciekawym sposobem na urozmaicenie gamy smakowej takiego dania, jest dodanie odrobiny sosu sojowego. Warto także wykorzystać więcej niż jeden gatunek grzybów, dzięki czemu efekt końcowy zachwyci bogatą kompozycją smaków – Zupy grzybowe najlepiej smakują pod postacią kremu. Idealnie aksamitną konsystencję uzyskamy, dodając w trakcie miksowania kilka łyżek serka topionego. Ponadto tuż przez podaniem możemy posypać zupę startym serem żółtym i zapiec kilka minut w piekarniku, na wzór tradycyjnej francuskiej zupy cebulowej – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki (firmy specjalizującej się w produkcji wysokiej jakości serów).

Grzyby doskonale komponują się także ze śmietaną kremówką, a by odkryć pełnię ich smaku warto dodać do nich soli i pieprzu. Nie należy jednak przesadzać z przyprawami, by nie przytłumić naturalnego aromatu. Jeśli chcemy, by grzyby lepiej się strawiły, możemy dodać do nich tymianek, majeranek lub rozmaryn.

sos , ser topiony i grzyby

Przepis: Krem z grzybów leśnych, zapiekany z serem żółtym

Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 mała cebula, 300 g świeżych podgrzybków, 100 g świeżych kurek, 200 g serka topionego kremowego, 500 ml mleka, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 100 g sera Gouda, sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny do smaku

Przygotowanie: Kurki i podgrzybki oczyścić, pokroić w średnie kawałki. Podsmażyć na oleju razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać mleko, serek topiony i całość zagotować. Następnie zmiksować. Doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzami i solą. Przelać do miseczek żaroodpornych, posypać startym na tarce serem żółtym i zapiec od góry w piekarniku. Udekorować listkami natki pietruszki.

Wypróbujcie ten przepis, póki sezon na grzyby trwa!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (253 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  16 września 2017 12:56

    Mnie nie trzeba namawiać 🙂

    Odpowiedz
    • Kathe  16 września 2017 13:30

      W telewizji trąbią, że nie mają właściwości odżywczych i nie ma po co ich jeść. Nie zniechęcą mnie 😀

      Odpowiedz
  2. Aromer0209  16 września 2017 16:26

    Całe życie słyszałam opinię, że grzyby nie mają żadnych właściwości odżywczych i są ciężko strawne

    Odpowiedz
  3. Jaworka  16 września 2017 16:54

    A ja uwielbiam grzyby od dawna i często wole zamiast mięsa dlatego w okresie grzybowym chętnie chodzę na grzyby i sosik ze świeżych maślaczków ze śmietaną smakuje lepiej niż niejedno mięso

    Odpowiedz
    • ewalub  18 września 2017 09:22

      Uwielbiam spacerować po lesie i zbierać grzyby, a w tym roku zupełnie nie mam kiedy się wybrać. Szkoda, bo podobno jest ich bardzo dużo

      Odpowiedz
      • Magdalena  17 października 2020 10:38

        Mam tak samo w dodatku nie ma pogody 🙁

        Odpowiedz
  4. xtina120  16 września 2017 20:34

    Jak tylko mam to jem;) Bardzo lubię grzybki

    Odpowiedz
  5. Wusia  17 września 2017 21:44

    Jajeczniczka z kurkami- palce lizać. Jestem na tak!

    Odpowiedz
  6. janka1312  17 września 2017 22:42

    uwielbiam zbierać, jeść niekoniecznie … 😉

    Odpowiedz
  7. Hidari11  18 września 2017 07:35

    Byłam już wiele razy w tym roku na grzybobraniu, uwielbiam spacery po lesie, a przy okazji znalazłam podgrzybki, borowiki szlachetne i ceglastopore, kozaki, maślaki, rydze. Na kurki jeszcze nie trafiłam. Czekam na opieńki i zieleniatki. Najbardziej lubię marynowane grzyby, ale do mięsa z cebulką też.

    Odpowiedz
  8. Natt.  18 września 2017 20:01

    Uwielbiam grzyby! 🙂

    Odpowiedz
  9. malgosia  26 września 2017 11:21

    zawsze mówiono że grzyby nie mają żadnych wartości odzywczych, a tu takie zmiany, fajnie bo i tak uwielbiam

    Odpowiedz
  10. matkazpasja  27 września 2017 10:27

    Oj oj sezon jesienny uwielbiam przeważnie dla tych grzybków. Uwielbiam je zbierać i jeść,ale nienawidzę ich przebierać. Pierogi z grzybami mmm uwielbiam

    Odpowiedz
  11. justyna8  11 października 2017 10:16

    Grzybobranie to dla mnie czysty relaks. Uwielbiam. Jeść także, choć w nieco mniejszym stopniu. W tym roku grzyby gościły w mojej kuchni już w wielu odsłonach. Pycha!

    O, jeszcze pierogów z grzybami nie robiłam.

    Odpowiedz
  12. efffciaa  11 października 2017 13:53

    Uwielbiam grzyby 🙂 tak samo , jak i cała moja rodzina . Jesienią jemy ich naprawdę dużo , najlepiej smakują świeże w postaci zapiekanych tostów , sosów , zupek albo w jajecznicy . Najwięcej jemy prawdziwków 🙂 jest ich mnóstwo w naszej okolicy i czerwonych kozaków 🙂

    Odpowiedz
  13. Aneta  15 listopada 2017 14:37

    Oj sezon grzybowy w tym roku był zdecydowanie obfity i udany 🙂 Mam zapas grzybów suszonych, zamrożonych, zamarynowanych i jakich tylko się da 😀

    Odpowiedz
  14. Skosa Sandra  16 października 2020 22:03

    Zbieranie grzybów to świetna zabawa, ale trzeba być przy tym uważnym.Najlepiej wybrać się z osobą, która ma doświadczenie i zna się na grzybach.
    Ich smak bardzo odpowiada mnie i mojej rodzinie.

    Odpowiedz
  15. Magdalena  17 października 2020 10:39

    A ja uwielbiam zupę z zielonek. Jest pyszna.

    Odpowiedz
  16. Biomedka  17 października 2020 14:45

    Lubię grzyby, ale trochę boje sie ich, bo to nigdy nie wiadomo. Łatwo się pomylić i zatruć.

    Odpowiedz
  17. janka1312  18 października 2020 06:25

    smażona na masełku… rewelacja 🙂

    Odpowiedz
  18. ewka  18 października 2020 15:44

    uwielbiam grzyby

    Odpowiedz
  19. TwojaRównowaga.PL  21 października 2020 07:15

    Mniam! Uwielbiam grzyby pod każdą postacią. Zupy, sosy i inne!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany