Sezon letni w pełni! Czas na grilla i piknik na łonie natury
Lato jest wyjątkową porą, kiedy to bez żadnych wyrzutów sumienia możemy zajadać się pysznymi potrawami prosto z grilla, które są nie tylko zdrowsze, ale i mniej tuczące od tradycyjnych dań smażonych i pieczonych. Lato to również doskonała okazja, aby smakować świeżych ryb i owoców morza, które uwodzą kupki smakowe, a przy okazji są niezłym afrodyzjakiem. Grill lub piknik na łonie natury to z kolei doskonała okazja do tego, aby nadrobić zaległości towarzyskie i spotkać się z bliskimi.
Zamiast jednak sięgać po pierwszą lepszą kiełbasę, kaszankę czy karkówkę, dobrze jest zrobić sobie przyjemność i postawić na nieco bardziej wykwintne dania, takie, które będą prawdziwą ucztą dla zmysłów. Inspiracji na potrawy mięsne jest sporo. Do przygotowania prawdziwych rarytasów można posłużyć się kuchnią niemiecką, której cechą charakterystyczną są dania mięsne podawane na sto różnych sposobów. Śmiało można wykorzystać również kuchnię grecką, która nie tylko obfituje w dojrzewające w słońcu warzywa i owoce, ale także ryby, owoce morza i baraninę.
Mięsne rarytasy
Wiele osób nie wyobraża sobie grilla bez wołowiny. I bardzo dobrze, gdyż mięso to jest największym sprzymierzeńcem zdrowia i urody, a do tego dostarcza kupkom smakowym niezapomnianych doznań i wrażeń. Wołowina jest jednym z najbogatszych źródeł białka, witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, cynk, selen, mangan, jod, a także witaminę A, D i E oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6 i B12.
Mięso to jest na tyle wszechstronne, że można serwować je zarówno na ciepło, jak i na zimno. W jednym i drugim wydaniu smakuje wybornie.
W zależności od tego, jakiej marynaty użyjemy do mięsa wołowego, możemy spodziewać się innej, zaskakującej kompozycji smakowej.
Jednym z najwykwintniejszych sposobów na podanie wołowiny jest Carpaccio. Pokrojone w cieniuteńkie plasterki i ułożone w kształt wachlarza mięso wygląda tak apetycznie, że trudno mu się oprzeć. Jest również doskonałą propozycją na upalne dni. Aby mięso smakowało naprawdę wybornie musi być dobrze schłodzone. Wystarczy szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu, jak również odrobina oliwy z oliwek i gotowe.
Innym równie doskonałym sposobem na przyrządzenie wołowiny są cudownie chrupkie, soczyste i smakowite steki. Dobrze przygotowane będą przysłowiową kropką nad „i” grillowego menu. Sekretem idealnie przyrządzonych steków jest jakość użytego mięsa – najlepiej wykorzystać wyjątkowo delikatne kawałki polędwicy wołowej. Przed ułożeniem mięsa na ruszcie, warto je wcześniej podsmażyć (przez krótką chwilę) na płaskiej patelni, używając do tego jedynie oliwy z oliwek. Podsmażone kawałki steków należy owinąć w folię aluminiową i dopiero później umieścić na grillu. Dzięki temu nasze steki odpoczną, a ich soki rozejdą się po całej powierzchni mięsa. Sól morska i świeżo zmielony pieprz będą najlepszym dopełnieniem mięsnych kawałków.
Rarytasy prosto z morza
Wysokiej klasy, dobrze przyrządzone mięso potrafi dostarczyć nam niezapomnianych wrażeń. Podobnie rzecz ma się z rybami i owocami morza. Są one niesamowicie smaczne, a do tego bardzo zdrowe. Idealnie nadają się na piknik za miastem i na pewno warto wprowadzić je do naszej letniej diety. Skarby prosto z morza są wyśmienitym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów. Dostarczają całą gamę witamin z grupy B,
a także potas, selen, wapń, jod, cynk i fosfor. Dzięki temu, że posiadają niską zawartość tłuszczu, świetnie nadają się na lekkie dania oraz wykwintne przekąski. Są doskonałą alternatywą dla dań mięsnych.
Szalenie wdzięcznym tematem są krewetki. Możemy przyrządzić je na tysiąc sposobów i w każdym wydaniu zaprezentują się wybornie. Doskonale smakują zarówno te grillowane w skorupkach, jak i bez nich, przy czym krewetki w skorupkach są zdecydowanie bardziej soczyste. Idealnie sprawdzają się w towarzystwie czosnku, oliwy z oliwek, Metaxy, sera feta i świeżej pietruszki, tworząc tym samym jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej, tzw. saganki z krewetkami. Palce lizać!
Genialnym uzupełnieniem letniego menu będzie pulpo, czyli ośmiornica – jedna z najczęściej serwowanych przystawek w Hiszpanii. Ośmiornica najlepiej smakuje ugotowana z cebulą i liściem laurowym, a następnie skropiona oliwą z oliwek, doprawioną słodką papryką i solą morską. Idealnym towarzystwem dla tak przyrządzonej ośmiornicy jest świeża bagietka (ewentualnie ciepły chleb) lub ziemniaki ugotowane w tej samej wodzie.
Prawdziwym rarytasem i ucztą dla zmysłów jest halibut w pergaminie, przygotowany w towarzystwie limonki, czosnku, świeżego rozmarynu i pomidorków cherry. Lekkie danie z pewnością zachwyci Waszych bliskich i znajomych, a także sprawi, że piknik na łonie natury lub grill w przydomowym ogrodzie będzie niezapomnianym wydarzeniem. Co więcej, danie to świetnie przełamie mit, że ryby są nudne i bez wyrazu.
Te, jak również wiele innych nietuzinkowych inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie MAKRO Inspiracje.