Serwatka: substancja bogata w cenne związki. Dziś bardziej niż kiedykolwiek szkoda jej wyrzucać!

Spis treści:

Jeszcze pod koniec XIX wieku mleko nie było tak popularne jak dziś. Niemal wszystko przerabiano na sery czy masło – produkty łatwiejsze do przechowywania i handlu. W procesie produkcji serów i twarogów jako produkt uboczny powstawał płyn, który przez wielu był traktowany jako odpad. Dziś to substancja doceniana bardziej niż kiedykolwiek – przekonaj się, na co jest dobra serwatka!

serwatka

fot. reepik, artemsh

Co to jest serwatka i jak powstaje?

Serwatka to płyn, który powstaje w procesie produkcji sera z mleka zwierzęcego. Zasadniczo możemy mieć do czynienia z dwoma rodzajami produktu: serwatką kwasową (kwaśną) i podpuszczkową (słodką). Ta pierwsza powstaje w procesie fermentacji w wyniku przetworzenia laktozy w kwas mlekowy. Druga – dzięki zastosowaniu enzymu trawiennego podpuszczki i bakterii kwasu mlekowego. W mleku zachodzą wówczas procesy, w wyniku których oddziela się część stała od płynnej (serwatki).

Ponieważ ilość serwatki, jaka się wytrąca, jest nieproporcjonalnie duża w stosunku do produktu finalnego, przez wiele lat serwatkę traktowano jako odpad. Co więcej, jest to produkt wyjątkowo szybko ulegający psuciu, dlatego musi zostać szybko przetworzona lub zutylizowana. W tym drugim przypadku może jednak stanowić poważny problem środowiskowy. Dobra wiadomość jest taka, że obecnie kładzie się ogromny nacisk na zrównoważony proces zarządzania serwatką (wykorzystując ją np. w rolnictwie jako nawóz lub składnik pasz). Przede wszystkim jednak serwatkę wykorzystuje się w produkcji żywności jako cenny składnik napojów, batonów proteinowych, odżywek dla sportowców, a nawet w kosmetyce. 

Co takiego zawiera serwatka?

Już Hipokrates znał dobroczynne właściwości serwatki, zalecając ją do leczenia infekcji, gojenia się ran i w czasie dysfunkcji żołądka. Nie wiedział jednak, z czego dokładnie wynika jej wielka moc. Płynna serwatka, w zależności od gatunku i stanu zdrowia bydła oraz regionu wypasu, może zawierać ok 5% laktozy, 0,5% minerałów, 0,3% tłuszczu i 0,8 % białka. PH osiąga w granicy 5-6. Ponadto jest bogata w potas, wapń, żelazo, witaminę B1, B2 i wiele innych składników odżywczych – rzeczowo opisuje je m.in. portal Mito-Med.pl.

Właściwości serwatki czynią ją produktem wspaniale przysługującym się naszemu zdrowiu na wielu płaszczyznach. Dzięki współczesnym metodom obróbki można z niej otrzymać kilka form. Najpopularniejszą jest bez wątpienia koncentrat białka serwatkowego (ang. WPC; whey protein concentrate) znany zwłaszcza wśród sportowców i kulturystów. Serwatka jako źródło białka bogatego w aminokwasy rozgałęzione (BCAA) przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak u niektórych osób (m.in. z cukrzycą czy insulinoopornością) może powodować nieprzyjemne dolegliwości. 

Serwatka – naturalny eliksir wellness i cenne wsparcie w odchudzaniu

Serwatka to prawdziwy koncentrat zdrowotny zawierający cenne aminokwasy, minerały, witaminy i białka. Już starożytni Grecy i Rzymianie używali jej jako środek terapeutyczny i produkt upiększający m.in. do kąpieli i zabiegów kosmetycznych na twarz. Spożywana regularnie pomaga utrzymywać organizm w zdrowiu, a jako pożyteczny „efekt uboczny” nadaje skórze promienny kolor, ujędrnia skórę, a nawet sprawia, że ​​znikają dokuczliwe masy tłuszczowe. W jaki sposób serwatka wpływa na odchudzanie? Białko serwatkowa głównie stymuluje hormony kontrolujące głód. Jednocześnie uzupełnia płyny i minerały, dlatego szczególnie przyda się w procesie odchudzania i związanego z nim wzmożonego wysiłku. Ile kalorii ma serwatka? 100 g to zaledwie 27 kcal. Warto ją zatem uwzględnić w diecie, gdy walczysz o upragnioną sylwetkę.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (32 głosów, średnia: 4,75 z 5)
zapisuję głos...