Serowe paluchy – doskonała i łatwa imprezowa przekąska

fot. MSM Mońki
Składniki na przekąskę: Serowe paluchy
- 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 100 g masła
- 100 g mąki
- 1-2 łyżki mleka
- jajko do posmarowania
Wykonanie:
Wymieszać mąkę z drobno utartym serem i posiekanym masłem, a następnie dodać tyle mleka, żeby uzyskać „ścisłe” ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawić na pół godziny do lodówki, po czym rozwałkować je na grubość 0,5 cm. Placek pokroić w paski (wielkość ciasteczek dowolna), ułożyć na natłuszczonej blasze. Jajko roztrzepać i posmarować nim ciasteczka, a następnie posypać kminkiem i utartym serem. Przygotowane paluchy wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 180°C na jasnobrązowy kolor.
Komentarze
Super pomysł na imprezową przekąskę 🙂
Bardzo fajny pomysł na przekąskę. Wyśle ,że idealny nie tylko na andrzejki ale także na każdy czas gdy najdzie nas ochota na coś wytrawnego.
Fajna przekąska do chrupania,choć trochę mocno kaloryczna.Do posypania można by użyć czarnuszki, maku a może nawet papryki.
Pyszna przekąska. Na pewno wypróbuję przepis. Do tego może sos czosnkowy.
Proste!
Łatwa w przyrządzeniu przekąska
Nie robiłam nigdy takich paluszków.ciekawa jestem jak smakują. Może zrobię w Andrzejki, akurat mam gości, którzy lubią takie smaki 🙂
Łatwa i szybka przekąska jeszcze nigdy takiej nie jadłam odpowiednia na każdą imprezę muszę wypróbować bo zbliżają się Andrzejki więc będą odpowiednie
Wspaniała przekąska,bardzo łatwo ją można zrobić.
Kuszą mnie.Jutro robię.
chyba zrobię 😉
Robiłam kiedyś coś podobnego, smakowało jak paluszki. Trochę było z nimi zabawy ale jaka satysfakcja, że stworzyłam je sama 🙂
mniam
idealne do piwka
Spróbowałam , oczywiście pomijając kminek – tej przyprawy mój organizm po prostu nie trawi . Moim zdaniem były niezłe , ale moje dzieciaczki były nimi zachwycone .