Serowe paluchy – doskonała i łatwa imprezowa przekąska

serowe-paluchy-fot-msm-monki

fot. MSM Mońki

Składniki na przekąskę:  Serowe paluchy

  • 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 1-2 łyżki mleka
  • jajko do posmarowania

 

Wykonanie:

Wymieszać mąkę z drobno utartym serem i posiekanym masłem, a następnie dodać tyle mleka, żeby uzyskać „ścisłe” ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawić na pół godziny do lodówki, po czym rozwałkować je na grubość 0,5 cm. Placek pokroić w paski (wielkość ciasteczek dowolna), ułożyć na natłuszczonej blasze. Jajko roztrzepać i posmarować nim ciasteczka, a następnie posypać kminkiem i utartym serem. Przygotowane paluchy wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 180°C na jasnobrązowy kolor.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (314 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  22 listopada 2016 13:04

    Super pomysł na imprezową przekąskę 🙂

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  22 listopada 2016 13:06

    Bardzo fajny pomysł na przekąskę. Wyśle ,że idealny nie tylko na andrzejki ale także na każdy czas gdy najdzie nas ochota na coś wytrawnego.

    Odpowiedz
  3. Wusia  22 listopada 2016 14:01

    Fajna przekąska do chrupania,choć trochę mocno kaloryczna.Do posypania można by użyć czarnuszki, maku a może nawet papryki.

    Odpowiedz
  4. xt125x  22 listopada 2016 14:36

    Pyszna przekąska. Na pewno wypróbuję przepis. Do tego może sos czosnkowy.

    Odpowiedz
  5. martucha180  22 listopada 2016 16:09

    Proste!

    Odpowiedz
  6. stokrotkapolna  22 listopada 2016 17:04

    Łatwa w przyrządzeniu przekąska

    Odpowiedz
  7. Margaretkaw  22 listopada 2016 18:48

    Nie robiłam nigdy takich paluszków.ciekawa jestem jak smakują. Może zrobię w Andrzejki, akurat mam gości, którzy lubią takie smaki 🙂

    Odpowiedz
  8. Jaworka  23 listopada 2016 09:14

    Łatwa i szybka przekąska jeszcze nigdy takiej nie jadłam odpowiednia na każdą imprezę muszę wypróbować bo zbliżają się Andrzejki więc będą odpowiednie

    Odpowiedz
  9. macierzanka  23 listopada 2016 13:24

    Wspaniała przekąska,bardzo łatwo ją można zrobić.

    Odpowiedz
  10. jaboris  23 listopada 2016 15:42

    Kuszą mnie.Jutro robię.

    Odpowiedz
  11. janka1312  23 listopada 2016 23:51

    chyba zrobię 😉

    Odpowiedz
  12. Chabrowa  26 listopada 2016 17:00

    Robiłam kiedyś coś podobnego, smakowało jak paluszki. Trochę było z nimi zabawy ale jaka satysfakcja, że stworzyłam je sama 🙂

    Odpowiedz
  13. m258  28 listopada 2016 20:00

    mniam

    Odpowiedz
  14. marcia7  6 stycznia 2017 11:47

    idealne do piwka

    Odpowiedz
  15. efffciaa  11 maja 2017 14:38

    Spróbowałam , oczywiście pomijając kminek – tej przyprawy mój organizm po prostu nie trawi . Moim zdaniem były niezłe , ale moje dzieciaczki były nimi zachwycone .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany