Serowe paluchy – doskonała i łatwa imprezowa przekąska
Składniki na przekąskę: Serowe paluchy
- 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 100 g masła
- 100 g mąki
- 1-2 łyżki mleka
- jajko do posmarowania
Wykonanie:
Wymieszać mąkę z drobno utartym serem i posiekanym masłem, a następnie dodać tyle mleka, żeby uzyskać „ścisłe” ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawić na pół godziny do lodówki, po czym rozwałkować je na grubość 0,5 cm. Placek pokroić w paski (wielkość ciasteczek dowolna), ułożyć na natłuszczonej blasze. Jajko roztrzepać i posmarować nim ciasteczka, a następnie posypać kminkiem i utartym serem. Przygotowane paluchy wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 180°C na jasnobrązowy kolor.