Serowe koperty zapiekane z sosem pomidorowym i beszamelem

lubella_serowe_koperty_zapiekane_z_sosem_pomidorowym_i_beszamelem

Składniki na danie – Serowe koperty zapiekane z sosem pomidorowym i beszamelem:

  • Makaron Lubella Lasagne
  • Mozarella (2 kule)
  • Tarty parmezan (100g)
  • Ricotta (100g)
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz
  • Pomidory w puszce (1 op.)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Cebula (2 szt.)
  • Oregano suszone
  • Cukier brązowy
  • Oliwa
  • Masło (100g)
  • Mąka Lubella Puszysta Poznańska (100g)
  • Mleko (500ml)

Przygotowanie:

Makaron obgotowujemy. Ricottę mieszamy z parmezanem i doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Tak przygotowany farsz nakładamy na połowę płata makaronu, następnie na każdej z nich układamy po kawałku mozarellii składamy na pół.

Masło roztapiamy i przesmażamy na nim mąkę, następnie dolewamy mleko cały czas mieszając by powstał beszamel. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Na patelni przesmażamy na oliwie posiekany czosnek i cebule, a następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i brązowym cukrem do smaku, tak by sos był lekko słodki.

Do formy do zapiekania nalewamy sos pomidorowy i układamy makaronowe koperty, a następnie przykrywamy całość gęstym beszamelem i zapiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (267 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...