Serowe koperty zapiekane z sosem pomidorowym i beszamelem
Składniki na danie – Serowe koperty zapiekane z sosem pomidorowym i beszamelem:
- Makaron Lubella Lasagne
- Mozarella (2 kule)
- Tarty parmezan (100g)
- Ricotta (100g)
- Gałka muszkatołowa
- Sól, pieprz
- Pomidory w puszce (1 op.)
- Czosnek (2 ząbki)
- Cebula (2 szt.)
- Oregano suszone
- Cukier brązowy
- Oliwa
- Masło (100g)
- Mąka Lubella Puszysta Poznańska (100g)
- Mleko (500ml)
Przygotowanie:
Makaron obgotowujemy. Ricottę mieszamy z parmezanem i doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Tak przygotowany farsz nakładamy na połowę płata makaronu, następnie na każdej z nich układamy po kawałku mozarellii składamy na pół.
Masło roztapiamy i przesmażamy na nim mąkę, następnie dolewamy mleko cały czas mieszając by powstał beszamel. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na patelni przesmażamy na oliwie posiekany czosnek i cebule, a następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i brązowym cukrem do smaku, tak by sos był lekko słodki.
Do formy do zapiekania nalewamy sos pomidorowy i układamy makaronowe koperty, a następnie przykrywamy całość gęstym beszamelem i zapiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.