Serowa herbata – oryginalna następczyni słynnej bubble tea!
Czy słyszałyście już o serowej herbacie? To najnowszy herbaciany wynalazek, który serwują kawiarnie w Chinach, w Malezji i na Tajwanie. Odkąd się pojawił, notowania bubble tea u „herbatopijców” znacząco spadły i trudno się temu dziwić. Przekonajcie się, dlaczego!
Serowa herbata to kolejny po tajlandzkiej, niebieskiej herbacie obiekt kulinarnego pożądania internautów z całego świata. Ledwie się pojawił, a już zdążył narobić sporo zamieszania wśród użytkowników Instagrama śledzących spożywcze nowinki. Trudno się temu dziwić. Wbrew skojarzeniom płynącym z nazwy, serowa herbata nie zawiera bowiem wcale żółtego sera, którego aromat z pewnością nie każdemu przypadłby do gustu, ale pyszny kremowy serek, nadający jej aksamitną puszystość!
Serowa herbata – oryginalna następczyni słynnej bubble tea!
Cheese tea to kolejny po bubble tea z kuleczkami tapioki herbaciany napój, który otwiera przed baristą niemal nieskończone pole możliwości. Serwowana jako mrożony drink na upały może być przyrządzana na bazie różnych rodzajów herbat (także tych parzonych na zimno) i wzbogacana rozmaitymi dodatkami, dzięki czemu możemy ją spotkać w wersji owocowej, czekoladowej, a nawet kawowej!
Co zawiera serowa herbata?
Jak możemy zobaczyć na powyższym schemacie, cheese tea posiada charakterystyczną koronę z twarożku typu Philadelphia, słodkiej śmietanki i mleka, która utrzymuje się na powierzchni napoju i z reguły osadza nad ustami pijącego, tworząc kremowe wąsy. Pod spodem znajdują się kostki lodu oraz baza z zielonej, czarnej lub owocowej herbaty, a częstokroć także z matchy. Niektórzy bariści dodają jeszcze syropy, kawałki czekolady lub… kuleczki tapioki, które wcześniej były najważniejszym składnikiem bubble tea.
A oto kilka zdjęć Instagramowiczów z serową herbatą na pierwszym planie:
Serowa herbata przepis
Przewidujemy, że minie trochę czasu zanim polskie kafejki zaadaptują azjatycki napój i zaczną serwować go klientom. Nim nadejdzie ten moment, spróbuj przyrządzić cheese tea samodzielnie. Przepis jest bardzo łatwy!
Składniki:
- Śmietanka 36%
- Serek Philadelphia
- zagęszczone mleko kandyzowane w tubce
- zimna herbata (np. owocowa lub matcha)
- kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
Ubij śmietankę wraz z serkiem i 1/3 mleka z tubki (możesz dodać mniej lub więcej, według uznania). Wysoką szklankę wypełnij lodem i zalej przygotowaną uprzednio, zimną herbatą – mniej więcej do 2/3 objętości naczynia. Ubitą masą udekoruj wierzch herbaty do wysokości górnej krawędzi szklanki.
Pij pod kątem 45 stopni, by móc próbować obu warstw jednocześnie! Smacznego!