Seromakowiec – najlepsze połączenie dwóch świątecznych ciast

Seromakowiec to ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto kocha świąteczne wypieki, ale nie potrafi wybrać pomiędzy dwoma klasykami: sernikiem i makowcem. Dzięki połączeniu tych dwóch smaków, seromakowiec stał się prawdziwym hitem na bożonarodzeniowych stołach. Ma w sobie wszystko, czego można oczekiwać od świątecznego ciasta: bogaty, kremowy sernikowy spód, przełamany intensywnie aromatyczną warstwą makową.

seromakowiec

To wyjątkowe ciasto łączy tradycję z nowoczesnością, a jego przyrządzenie nie jest skomplikowane, choć wymaga odrobiny cierpliwości i uwagi. Wyjątkowy smak seromakowca zawdzięczamy wysokiej jakości składnikom, takim jak Twaróg Sernikowy z Piątnicy, który doskonale komponuje się z makiem, jabłkiem, orzechami i czekoladą. To ciasto z pewnością stanie się gwiazdą każdej świątecznej kolacji, przyciągając spojrzenia i zachwycając gości nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś wyjątkowym, seromakowiec będzie idealnym wyborem!

Liczba porcji: 16 porcji

Czas przygotowania: 2 godziny

Ilość kalorii: 0o. 400  kcal – 1 porcja

Składniki:

Spód:

  • 125 g Masła Wiejskiego z Piątnicy
  • 250 g herbatników

Warstwa makowa:

  • 800 g gotowej masy makowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy mannej
  • 1 starte jabłko
  • 50 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich i laskowych mix
  • 90 g drobno posiekanej czekolady mlecznej

Warstwa serowa:

  • 1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy
  • 100 g mascarpone z Piątnicy
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • łyżeczka esencji waniliowej
Seromakowiec

fot. Piątnica

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki rozkrusz za pomocą blendera, dodaj do nich stopione i przestudzone masło. Wymieszaj całość dokładnie i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ok. 23 cm x 33 cm). Uklep masę tak, aby wszędzie miała podobną grubość.
  2. Przejdź do masy makowej. Połącz ze sobą wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Masę wyłóż na spód ciasteczkowy i wyrównaj.
  3. Przygotuj masę serową. Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
  4. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  5. W osobnej misce połącz twaróg, mascarpone, budyń i esencję, a następnie dodaj ubitą masę jajeczną. Wyłóż masę serową na warstwę maku.
  6. Piecz przez około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.
  7. Po upieczeniu trzymaj seromakowiec pół godziny w piekarniku, a następnie uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
loading... zapisuję głos...