Seromakowiec – najlepsze połączenie dwóch świątecznych ciast
Seromakowiec to ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto kocha świąteczne wypieki, ale nie potrafi wybrać pomiędzy dwoma klasykami: sernikiem i makowcem. Dzięki połączeniu tych dwóch smaków, seromakowiec stał się prawdziwym hitem na bożonarodzeniowych stołach. Ma w sobie wszystko, czego można oczekiwać od świątecznego ciasta: bogaty, kremowy sernikowy spód, przełamany intensywnie aromatyczną warstwą makową.
To wyjątkowe ciasto łączy tradycję z nowoczesnością, a jego przyrządzenie nie jest skomplikowane, choć wymaga odrobiny cierpliwości i uwagi. Wyjątkowy smak seromakowca zawdzięczamy wysokiej jakości składnikom, takim jak Twaróg Sernikowy z Piątnicy, który doskonale komponuje się z makiem, jabłkiem, orzechami i czekoladą. To ciasto z pewnością stanie się gwiazdą każdej świątecznej kolacji, przyciągając spojrzenia i zachwycając gości nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś wyjątkowym, seromakowiec będzie idealnym wyborem!
Liczba porcji: 16 porcji
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość kalorii: 0o. 400 kcal – 1 porcja
Składniki:
Spód:
- 125 g Masła Wiejskiego z Piątnicy
- 250 g herbatników
Warstwa makowa:
- 800 g gotowej masy makowej
- 1 jajko
- 3 łyżki kaszy mannej
- 1 starte jabłko
- 50 g rodzynek
- 50 g posiekanych orzechów włoskich i laskowych mix
- 90 g drobno posiekanej czekolady mlecznej
Warstwa serowa:
- 1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy
- 100 g mascarpone z Piątnicy
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 1 budyń waniliowy
- łyżeczka esencji waniliowej
Sposób przygotowania:
- Herbatniki rozkrusz za pomocą blendera, dodaj do nich stopione i przestudzone masło. Wymieszaj całość dokładnie i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ok. 23 cm x 33 cm). Uklep masę tak, aby wszędzie miała podobną grubość.
- Przejdź do masy makowej. Połącz ze sobą wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Masę wyłóż na spód ciasteczkowy i wyrównaj.
- Przygotuj masę serową. Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
- W osobnej misce połącz twaróg, mascarpone, budyń i esencję, a następnie dodaj ubitą masę jajeczną. Wyłóż masę serową na warstwę maku.
- Piecz przez około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.
- Po upieczeniu trzymaj seromakowiec pół godziny w piekarniku, a następnie uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.