Sernik żurawinowy z makiem
Składniki na makowy spód:
- 250 g masy makowej Bakalland
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 małe jajka
- 50 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów Bakalland
Składniki na ciasto serowe:
- 750 g zmielonego twarogu
- 3 opakowania serka mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 5 jajek
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g suszonej żurawiny Bakalland
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Do miski włóż gotową masę makową Bakalland, dodaj przyprawę piernikową, cynamon i miękkie masło, całość wymieszaj. W drugiej misce ubij na sztywno białka jajek, dodaj żółtka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty. Wszystko dodaj do masy makowej i wymieszaj łyżką. Wyłóż na spód formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut i wystaw do ostudzenia.
Masa serowa: do miski włóż twaróg razem z serkiem mascarpone, wymieszaj łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Dodaj mąkę oraz cukier i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj cukier waniliowy, a następnie po jednym jajku za każdym razem delikatnie mieszając. Na koniec zmiksuj ze śmietanką.
Piekarnik nagrzej do 175 st.C. Masę serową wylej na podpieczony i ostudzony spód makowy. Na wierzchu poukładaj suszoną żurawinę. Piecz ok. 40 minut.
Mmmm… wygląda pysznie 🙂
Jeju, jakie pyszności!
Oj jakbym sobie zjadła.
Piękny! Ja bym chyba maku tu nie dawała…
Bardzo fajny przepis. Na pewno z niego skorzystam.
Zapisałam przepis, bo wygląda pysznie 🙂
Na wakacje , na ciepłe dni idealny 🙂
Koniecznie trzeba wypróbować!
;o czadowy przepis muszę wypróbować 😀 uwielbiam żurawinę i sernik ale jeszcze nigdy ich nie połączyłam 😀 Ciekawe jak to smakuje? 😀
nie pasuje tu albo mak albo żurawina..
to samo pomyślałam, a właściwie to i jedno i drugie nie pasuje, ja bym dodała maliny albo truskawki na górze
Niebo w gębie! *_*
Jadłyście już coś takiego?
Nie wyobrażam sobie sernika z makiem. Albo sernik albo makowiec. Ale skoro można i tak to ciekawe jak smakuje.
No właśnie też jestem ciekawa. Ale warto spróbować. Ja zawsze z chęcią próbuje nowych rzeczy, a może zasmakuje i będę częściej robić.
Ojej..jak to pięknie wygląda.. i jeszcze ta foremka..mmmmmmmmmmmmm Na święta upiekę i Wam powiem co wyszło :* Już się nie mogę doczekać. Uwielbiam takie dziwaczne połączenia
Wiele serników już upiekłam, ale takiego sernika jeszcze nigdy!Wygląda przepysznie😊 Taki właśnie w tym roku upiekę na Boże Narodzenie, dziękuję za pomysł
Sernik z makiem to dla mnie nic nowego. Moja mama kiedyś piekła sernikomakowiec, też robiłam z rodzinnego przepisu ale to nie to co ciacho mamy;) Robiłam również torcik serowo-makowy, polecam http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/torcik_makowo_serowy/przepis.html
ja bym jeszce poradziła by sernik studzić stopniowo: przez pierwsze 15 minut po upieczeniu pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylać drzwiczki. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić, w międzyczasie odwijając folię.
Wygląda ciekawie, myślę że kontrasty smakowe też mogą zaskakiwać szczególnie dodatkiem żurawiny, której lekka cierpkość będzie stanowić niespodziewaną nutę w tym cieście. Może kiedyś wypróbuję, i znowu walka z nadmiarem ciała przegra z nadmiarem smaków.
Pycha!
mm… wygląda przepysznie
Wygląda przepysznie. Chyba zrobię go na święta!!!!!
żurawina i mak,nigdy nie stosowałam takiego połączenia,ktoś próbował tego przepisu?