Sernik żurawinowy z makiem

Sernik żurawinowy z makiem

Składniki na makowy spód:

  • 250 g masy makowej Bakalland
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 małe jajka
  • 50 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów Bakalland

Składniki na ciasto serowe:

  • 750 g zmielonego twarogu
  • 3 opakowania serka mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 5 jajek
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g suszonej żurawiny Bakalland

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Do miski włóż gotową masę makową Bakalland, dodaj przyprawę piernikową, cynamon i miękkie masło, całość wymieszaj. W drugiej misce ubij na sztywno białka jajek, dodaj żółtka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty. Wszystko dodaj do masy makowej i wymieszaj łyżką. Wyłóż na spód formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut i wystaw do ostudzenia.

Masa serowa: do miski włóż twaróg razem z serkiem mascarpone, wymieszaj łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Dodaj mąkę oraz cukier i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj cukier waniliowy, a następnie po jednym jajku za każdym razem delikatnie mieszając. Na koniec zmiksuj ze śmietanką.

Piekarnik nagrzej do 175 st.C. Masę serową wylej na podpieczony i ostudzony spód makowy. Na wierzchu poukładaj suszoną żurawinę. Piecz ok. 40 minut.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (245 głosów, średnia: 4,77 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. sabciiiaaa  3 grudnia 2014 16:52

    Mmmm… wygląda pysznie 🙂

    Odpowiedz
  2. martucha180  3 grudnia 2014 16:56

    Jeju, jakie pyszności!

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  3 grudnia 2014 17:05

    Oj jakbym sobie zjadła.

    Odpowiedz
  4. bbo  3 grudnia 2014 20:34

    Piękny! Ja bym chyba maku tu nie dawała…

    Odpowiedz
  5. Kmakolagwa  15 lutego 2015 09:26

    Bardzo fajny przepis. Na pewno z niego skorzystam.

    Odpowiedz
  6. scrabble  27 kwietnia 2015 13:43

    Zapisałam przepis, bo wygląda pysznie 🙂

    Odpowiedz
  7. Marlena  30 lipca 2015 12:13

    Na wakacje , na ciepłe dni idealny 🙂

    Odpowiedz
  8. Agnieszka  5 sierpnia 2015 19:30

    Koniecznie trzeba wypróbować!

    Odpowiedz
  9. Asia  11 września 2015 19:21

    ;o czadowy przepis muszę wypróbować 😀 uwielbiam żurawinę i sernik ale jeszcze nigdy ich nie połączyłam 😀 Ciekawe jak to smakuje? 😀

    Odpowiedz
  10. Sylwia  1 listopada 2015 16:43

    nie pasuje tu albo mak albo żurawina..

    Odpowiedz
    • magda6915  7 stycznia 2017 11:43

      to samo pomyślałam, a właściwie to i jedno i drugie nie pasuje, ja bym dodała maliny albo truskawki na górze

      Odpowiedz
  11. Aneta  7 grudnia 2016 12:40

    Niebo w gębie! *_*

    Odpowiedz
  12. @ona  10 grudnia 2016 12:54

    Jadłyście już coś takiego?
    Nie wyobrażam sobie sernika z makiem. Albo sernik albo makowiec. Ale skoro można i tak to ciekawe jak smakuje.

    Odpowiedz
    • Agnieszka  11 grudnia 2016 20:43

      No właśnie też jestem ciekawa. Ale warto spróbować. Ja zawsze z chęcią próbuje nowych rzeczy, a może zasmakuje i będę częściej robić.

      Odpowiedz
  13. Moniśka  10 grudnia 2016 17:19

    Ojej..jak to pięknie wygląda.. i jeszcze ta foremka..mmmmmmmmmmmmm Na święta upiekę i Wam powiem co wyszło :* Już się nie mogę doczekać. Uwielbiam takie dziwaczne połączenia

    Odpowiedz
  14. malgosia  10 grudnia 2016 17:51

    Wiele serników już upiekłam, ale takiego sernika jeszcze nigdy!Wygląda przepysznie😊 Taki właśnie w tym roku upiekę na Boże Narodzenie, dziękuję za pomysł

    Odpowiedz
  15. Joanna007  10 grudnia 2016 19:52

    Sernik z makiem to dla mnie nic nowego. Moja mama kiedyś piekła sernikomakowiec, też robiłam z rodzinnego przepisu ale to nie to co ciacho mamy;) Robiłam również torcik serowo-makowy, polecam http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/torcik_makowo_serowy/przepis.html

    Odpowiedz
  16. m258  10 grudnia 2016 20:28

    ja bym jeszce poradziła by sernik studzić stopniowo: przez pierwsze 15 minut po upieczeniu pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylać drzwiczki. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić, w międzyczasie odwijając folię.

    Odpowiedz
  17. bachacz  11 grudnia 2016 07:17

    Wygląda ciekawie, myślę że kontrasty smakowe też mogą zaskakiwać szczególnie dodatkiem żurawiny, której lekka cierpkość będzie stanowić niespodziewaną nutę w tym cieście. Może kiedyś wypróbuję, i znowu walka z nadmiarem ciała przegra z nadmiarem smaków.

    Odpowiedz
  18. martucha180  11 grudnia 2016 08:55

    Pycha!

    Odpowiedz
  19. martuska665  11 grudnia 2016 09:29

    mm… wygląda przepysznie

    Odpowiedz
  20. Agnieszka  11 grudnia 2016 20:42

    Wygląda przepysznie. Chyba zrobię go na święta!!!!!

    Odpowiedz
  21. blogujemytestujemy  25 lutego 2017 14:14

    żurawina i mak,nigdy nie stosowałam takiego połączenia,ktoś próbował tego przepisu?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany