Sernik z szachownicą wg Ewy Wachowicz

0.Ewa-Wachowicz-zdjecie

Składniki:

ciasto ciemne:

  • ½ kostki margaryny (125 g)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 2 łyżki dżemu malinowego
  • 1 szklanka mleka

masa serowa:

  • 1 ½ kg sera
  • 250 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 6 jajek
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • polewa czekoladowa (do dekoracji):
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie ciasta na sernik :

Pracę zacząć od przygotowania ciasta ciemnego. Margarynę utrzeć z cukrem. Gdy masa jest już dobrze utarta, dodać żółtka, mąkę przesianą z sodą i kakao oraz dżem. Wszystko dokładnie wymieszać, dolewając mleko. Na samym końcu dodać białka ubite na sztywno – bardzo delikatnie. Klasyczną prostokątną formę (24x38cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nałożyć ciasto, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 minut.

Zrobić masę serową. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zbieleje, dodać żółtka, ser (dwa razy zmielony w maszynce do mięsa; można też kupić gotowy, zmielony ser na serownik). Dokładnie wymieszać dosypując budyń, kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną. Na samym końcu masę delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.

Wystudzone ciasto pokroić wzdłuż na 9 pasków. Prostokątną formę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dnie ułożyć wzdłuż 4 paski ciasta – w równych odległościach. Przerwy wypełnić masą serową. Ułożyć drugą warstwę. Na serze umieścić paski ciasta (5 szt.), a przestrzeń między nimi ponownie wypełnić serem – delikatnie! Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. C na ok. 1 godzinę i 20 minut (przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto dobrze się upiekło).

 

Po wystudzeniu serową szachownicę udekorować polewą. W gorącej kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać masło i mleko, i – nim zastygnie – przelać na placek.

By kawałki sernika pięknie wyglądały na talerzu, szachownicę należy kroić po skosie.

 

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Ewy Wachowicz można znaleźć w jej programie „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network codziennie od poniedziałku do piątku  w godzinach: 9.00, 17.00 i 22.00.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (149 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  21 grudnia 2013 19:32

    Proszę, proszę, dołączajcie zdjęcia, bo taki analfabeta kuchenny jak ja nie daje sobie rady 🙂

    Odpowiedz
  2. maria  1 sierpnia 2015 21:29

    Hmm przepis super muszę spróbować a zdjęcie mile widziane by było

    Odpowiedz
  3. luna341  27 lutego 2016 22:10

    Szkoda,że nie ma fotografii ,Jak wiadomo jemy najpierw oczami .Chciala bym widzieć jak ma wygladac ten serniczek.Bardzo lubię wypieki pani Ewy i pewnie ten sernik przypadł by mi do gustu

    Odpowiedz
  4. luna341  20 sierpnia 2016 21:43

    Lubię przepisy Ewy Smaczne i bez wydziwiania

    Odpowiedz
  5. afrodyta  14 grudnia 2016 21:34

    Każda wersja sernika jest smakowita dla „sernikożerców”…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany