Sernik z szachownicą wg Ewy Wachowicz
Składniki:
ciasto ciemne:
- ½ kostki margaryny (125 g)
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 2 łyżki dżemu malinowego
- 1 szklanka mleka
masa serowa:
- 1 ½ kg sera
- 250 g masła
- 2 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 6 jajek
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- polewa czekoladowa (do dekoracji):
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie ciasta na sernik :
Pracę zacząć od przygotowania ciasta ciemnego. Margarynę utrzeć z cukrem. Gdy masa jest już dobrze utarta, dodać żółtka, mąkę przesianą z sodą i kakao oraz dżem. Wszystko dokładnie wymieszać, dolewając mleko. Na samym końcu dodać białka ubite na sztywno – bardzo delikatnie. Klasyczną prostokątną formę (24x38cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nałożyć ciasto, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 minut.
Zrobić masę serową. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zbieleje, dodać żółtka, ser (dwa razy zmielony w maszynce do mięsa; można też kupić gotowy, zmielony ser na serownik). Dokładnie wymieszać dosypując budyń, kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną. Na samym końcu masę delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
Wystudzone ciasto pokroić wzdłuż na 9 pasków. Prostokątną formę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dnie ułożyć wzdłuż 4 paski ciasta – w równych odległościach. Przerwy wypełnić masą serową. Ułożyć drugą warstwę. Na serze umieścić paski ciasta (5 szt.), a przestrzeń między nimi ponownie wypełnić serem – delikatnie! Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. C na ok. 1 godzinę i 20 minut (przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto dobrze się upiekło).
Po wystudzeniu serową szachownicę udekorować polewą. W gorącej kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać masło i mleko, i – nim zastygnie – przelać na placek.
By kawałki sernika pięknie wyglądały na talerzu, szachownicę należy kroić po skosie.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Ewy Wachowicz można znaleźć w jej programie „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach: 9.00, 17.00 i 22.00.