Sernik toffi z orzechami
Składniki na ciasto: Sernik toffi z orzechami
Spód:
- 250 g ciastek typu Digestive
- 100 g masła, roztopionego
Masa:
- 1 kg twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
- 5 jajek
- 250 g masy krówkowej
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej (lub mąki ziemniaczanej)
- opakowanie cukru waniliowego
Polewa:
- 200 g masy krówkowej
- 2 łyżki masła
- 50 g śmietanki kremówki
- 100 g orzechów, włoskich lub laskowych, lub innych dowolnych
Sposób przygotowania:
Ciastka zmiksować lub bardzo drobno pokruszyć, dokładnie wymieszać z masłem. Spód dużej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Ciasteczkami wyłożyć spód, odstawić do lodówki. Ser utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym, dodać masę krówkową, zmiksować, dodać skrobię i dokładnie połączyć. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wymieszać, masę przelać na schłodzony spód. Piec ok 50 minut w 180 stopniach C. Ostudzić sernik w uchylonym piekarniku. Pozostałą masę korówkową, masło i śmietankę podgrzać w rondelku i dokładnie wymieszać na gładką masę, przestudzić, wylać na sernik. Orzechy posiekać, podprażyć na suchej patelni i rozłożyć na polewie. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Sernik musi być przepyszny!
Boskie połączenie toffi i orzechów!
Na pewno wypróbuję :)<3
Ale pyszności!
Takiej wersji sernika nie znam,więc warto spróbować.
Pyszności!
Ja nie przepadam za sernikami ale ten musi być pyszny
uwielbiam !!
mniam
Przyznam, że najbardziej smakuje mi sernik w najczystszej postaci, ale tego również chętnie bym spróbowała.
Ja też najbardziej lubię sernik tradycyjny, ale ten również wygląda pysznie 🙂
Zjadłoby 🙂
Takiego sernika jeszcze nie piekłam ani nie jadłam .Wygląda bardzo smakowicie 🙂
Polecam znam ten smak i jest pyszny 😀
Pewnie bosko smakuje
Bajka 🙂
Wygląda pierwszorzędnie. Przepis idealny na małe co nieco do niedzielnej kawy 😉
Pysznie wygląda