Ciasto bez pieczenia: Sernik na zimno z serkiem mascarpone

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 Cheesecake with the fresh raspberries and blueberries

Składniki na deser: Sernik na zimno z serkiem mascarpone

  • – serek Mascarpone „Piątnica”                                  500g
  • – śmietana 36% „Piątnica”                                         400g
  • – Masło Ekstra „Piątnica”                                            90g
  • – borówki amerykańskie                                             250g
  • – maliny                                                                        250g
  • – ciasteczka owsiane                                                   200g
  • – galaretka malinowa                                                  1 opakowanie
  • – gorąca woda                                                             400ml
  • – migdały                                                                     100g
  • – żelatyna                                                                     15g
  • – woda                                                                          60ml
  • – cukier                                                                         150g

Wykonanie:

Ciasteczka owsiane kruszymy, a następnie dodajemy do nich drobno posiekane i podprażone wcześniej na suchej patelni migdały. Całość uzupełniamy o rozpuszczone masło. Czekamy ok. 0,5h, aby masło stężało. Masę przekładamy do tortownicy i lekko ubijamy dłonią. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, pozostawiamy, by stężała. 75g cukru ubijamy ze śmietaną, drugą połowę dodajemy do serka mascarpone. Ucieramy na gładką masę. Żelatynę dodajemy do serka mascarpone i mieszamy razem z ubitą wcześniej śmietaną. Tortownicę pokrywamy ciasteczkami owsianymi, wylewamy przygotowaną masę. Na wierzchu układamy owoce – borówki amerykańskie oraz maliny. Sernik umieszczamy w lodówce, czekamy ok. 3h.

W czasie gdy sernik jest w lodówce, galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody i odstawiamy do wystygnięcia. W momencie gdy galaretka zacznie tężeć, zalewamy sernik z owocami i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin – aż do zastygnięcia.

A dla odmiany polecamy… sernik z grzybami:

 

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (329 głosów, średnia: 4,63 z 5)
loading... zapisuję głos...