Sernik – na zimno, pieczony, a może spalony? Sprawdź te przepisy!
Sernik, to ciasto, które znane jest już od wieków. Ma swoje święto, jest uwielbiany przez miliony na całym świecie. Może być tradycyjnie pieczony lub przygotowany na zimno. Sernik – bo chyba nikt już nie ma wątpliwości, że to o nim mowa – gości na wielu stołach naszych domów. Niezależnie od okazji, czy pory roku, zawsze dobrze się sprawdza. To jedno z najpopularniejszych ciast, które przyrządzamy w domowym zaciszu. Każda gospodyni ma na niego swój sposób. Jeśli jednak wciąż szukasz prostego przepisu na gwarantowany sernikowy sukces, to poznaj te propozycje!
Sernik ma niezwykle bogatą i przede wszystkim długą historię. Był znany już w starożytnej Grecji! Ta długowieczna miłość do twarogowej słodyczy sprawia, że codziennie powstają setki serników – na zimno, pieczonych, z galaretką, a nawet… spalonych. Tak właśnie nazywany jest sernik baskijski pochodzący z Hiszpanii, a to wszystko za sprawą mocno przypieczonej, wręcz skarmelizowanej powierzchni ciasta. Jak przyrządzić sernik, by zawsze nam wyszedł i był smaczny? Wykorzystaj najlepszej jakości nabiał, połącz z owocami i dodatkami, np. galaretką lub bitą śmietaną! Sernikowy sukces gwarantowany!
Sernik baskijski zwany „spalonym”
Składniki:
- 600 g twarogu sernikowego Mlekpol 18 %
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 1 płaska łyżka mąki
- 300 ml śmietanki Łaciatej 30 %
- 1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Papier można wcześniej zwilżyć, żeby łatwiej było wykładać nim formę.
- Brzegi papieru zawiń do góry, ponieważ sernik mocno rośnie w trakcie pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 220°C (góra + dół).
- W misce zmiksuj jajka z cukrem, dodaj twaróg, śmietankę, sól i mąkę. Masę przelej do formy.
- Wstaw do piekarnika, temperaturę obniż do 200 °C, piecz 40 minut. Po tym czasie sernik powinien mieć nieco miękki środek, masa zetnie się podczas studzenia.
- Wyciągnij ciasto z piekarnika, pozostaw na kilka godzin do wystudzenia.
Sernik pieczony z polskimi jabłkami i bitą śmietaną
Składniki:
Spód:
- 100 g podłużnych biszkoptów
- 100 g ciasteczek amaretti
- 120 g roztopionego masła Łaciate
Masa sernikowa:
- 500 g twarogu sernikowego Mlekpol 18 %
- 1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok
- 500 g jabłek
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 150 g miękkiego masła ekstra Łaciate
- 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
Bita śmietana:
- 250 ml śmietanki Łaciata 30 %
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- mielony cynamon
- miód płynny
Przygotowanie:
- Biszkopty i amaretti pokrusz np. przy pomocy robota kuchennego a następnie połącz z płynnym masłem.
- Spód kwadratowej tortownicy o boku 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż przygotowane ciasto i dociśnij, aby uformować grubszą podstawę.
- Wstaw do lodówki.
- Umyj jabłka, obierz (jedno pozostaw nieobrane, będzie wykorzystane do dekoracji), pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, pokrój w grubsze plasterki i zalej sokiem z cytryny.
- Rozgrzej piekarnik do 160°C (góra, dół).
- Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywna pianę. Dodaj 50 g cukru i ubijaj, aż cukier się rozpuści.
- Miksujemy masło z pozostałym cukrem na puszysty krem. Cały czas ubijając dodaj żółtka, a następnie skórkę otartą z cytryny, twaróg oraz budyń w proszku. Do powstałej masy łyżką dodaj białka.
- Na spód ciasta rozłóż plasterki obranych jabłek. Wyłóż masę twarogową i wyrównaj.
- Piecz przez 40-50 min (jeśli wierzch zrobi się zbyt rumiany, w międzyczasie nakryj papierem do pieczenia).
- Po wyjęciu ostudź do temperatury pokojowej.
- Rozpuść żelatynę w 40 ml gorącej wody i poczekaj aż się ostudzi.
- Schłodzoną wcześniej śmietankę ubij na sztywno z cukrem waniliowym (przed ubijaniem śmietankę należy schłodzić przez min. 12h w temperaturze poniżej 6O°C).
- Połącz ją z żelatyną i rozłóż na serniku.
- Ciasto udekoruj plasterkami jabłka, oprósz mielonym cynamonem i polej miodem.
Sernik na zimno z serkiem homogenizowanym i galaretką
Składniki:
- 600 g serka homogenizowanego waniliowego Rolmlecz
- 200 ml śmietanki Łaciatej 30 %
- 1/2 opakowania biszkoptów
- galaretka np. malinowa
- galaretka krystaliczna
- opcjonalnie sezonowe owoce
Przygotowanie:
- Dno tortownicy (24 cm) wyłóż folią spożywczą.
- Ułóż na niej biszkopty.
- Rozpuść galaretkę krystaliczną w szklance wrzącej wody (250 ml).
- Drugą galaretkę rozpuść w 350 ml wrzącej wody. Galaretki muszą być wystudzone, ale płynne.
- Ubij śmietankę na sztywno, następnie dodaj partiami serek homogenizowany i wymieszaj łyżką.
- Na koniec dodaj krystaliczną galaretką i ponownie wymieszaj.
- Gotową masę przelej na biszkopty i włóż do lodówki na pół godziny.
- Po schłodzeniu wyjmij i ułóż na masie pokrojone w plasterki owoce sezonowe.
- Zalej całość wystudzoną galaretką i włóż do lodówki na kilka godzin.
Jeśli jesteś fanką serników – oto 17 najlepszych przepisów na to ciasto: