Sernik na spodzie marchewkowo-pistacjowym z polewą pistacjową
Czas przygotowania: 1,5 h 12 porcji, wymiar tortownicy 24Ø
Składniki: Sernik na spodzie marchewkowo-pistacjowym z polewą pistacjową
Masa:
- 1 kg twarożku kanapkowo – sernikowego Mój ulubiony
- 4 łyżki oliwy
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 125 ml śmietanki 36 %
- sok i skórki z dwóch limonek
- 200g batatów
Spód:
- 100 g marchwi
- 200 g mielonych migdałów
- 200 g masła100 g pokruszonych pistacji
- 1 żółtko
- szczypta soli
Polewa:
- 150 g białej czekolady
- 200 ml śmietanki 36%
- 100 g zmielonych pistacji
- sok i skórka z 1 limonki
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania spodu. Marchew myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski wsypujemy mielone migdały, pokruszone pistacje, startą marchew, dodajemy żółtko, pokrojone masło i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Na 30 min wkładamy do lodówki, aby się schłodziło. Po tym czasie wylepiamy ciastem wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i pieczemy 20 min w temperaturze 170 ̊ C. Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Odcedzamy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Pozostawiamy do wystygnięcia. Twarożek „Mój ulubiony” przekładamy do dużej miski i miksujemy na średnich obrotach, dodając na przemian porcje cukru pudru, jaja, przestudzone bataty, śmietankę, oliwę, sok i skórkę z limonek. Gładką masę wylewamy na podpieczony spód marchewkowo – pistacjowy i pieczemy w temperaturze 140 ̊C 55 min. Śmietankę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy zmielone pistacje i odstawiamy na 10 minut. Następnie powtórnie podgrzewamy dodając pokruszoną białą czekoladę. Na zakończenie dodajemy sok i skórkę z limonki. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnik, studzimy ok. 10 minut i polewamy przygotowaną polewą.