Łatwy sernik kajmakowy
Składniki na: Łatwy sernik kajmakowy
- 150 g herbatników
- 50 g masła
- 700 g twarogu półtłustego
- 3 duże jajka
- 3 żółtka
- 50 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie Masy kajmakowej Bakalland
- 50 g migdałów Bakalland
- 50 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
Przygotowanie:
Herbatniki kruszymy, łączymy z masłem i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy masę sernikową. Twaróg rozdrabniamy i miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo jajka, żółtka, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Gotową masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Po ostygnięciu ciasta przygotowujemy masę kajmakową, podgrzewając ją w rondelku, aż stanie się delikatnie lejąca. Następnie sernik polewamy masą i studzimy. Ozdabiamy połówkami orzechów i migdałami.
Komentarze
Genialny przepis
To musi być pyszne !
czy ktoś już ten sernik robił?
czekam na odpowiedź!!!
ewa robiłam ten sernik i wyszedł nawet fajnie , ale moim zdaniem jest zdecydowanie za słodki , chociaż uwielbiam słodkie ciasta to sernik powinien być bardziej kwaskowaty jednak
Polecam! Robiłam taki sam z tą różnicą że na 1kg twarogu wiaderkowego dodałam 2 jajka (tylko) i 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Ważna jest temperatura pieczenia 130-150 stopni przez ok. 90 minut.
Nie przepadam za sernikami ale ten na pewno wypróbuję bo lubię masę kajmakowa i orzechy więc myślę że będzie mi smakował. Dzięki Bella11 że zwrócilas uwagę na temperaturę pieczenia i czas zawsze warto wiedzieć dobrze wypróbowane sposoby
Coś dla mnie! 🙂