Łatwy sernik kajmakowy

Łatwy sernik kajmakowy

Składniki na: Łatwy sernik kajmakowy

  • 150 g herbatników
  • 50 g masła
  • 700 g twarogu półtłustego
  • 3 duże jajka
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie Masy kajmakowej Bakalland
  • 50 g migdałów Bakalland
  • 50 g orzechów włoskich Chandler Bakalland

Przygotowanie:

Herbatniki kruszymy, łączymy z masłem i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy masę sernikową. Twaróg rozdrabniamy i miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo jajka, żółtka, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Gotową masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.

Po ostygnięciu ciasta przygotowujemy masę kajmakową, podgrzewając ją w rondelku, aż stanie się delikatnie lejąca. Następnie sernik polewamy masą i studzimy. Ozdabiamy połówkami orzechów i migdałami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (246 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Agnieszka  19 grudnia 2015 23:51

    Genialny przepis

    Odpowiedz
  2. Patriszia  27 grudnia 2015 21:39

    To musi być pyszne !

    Odpowiedz
  3. ewa  18 marca 2016 11:15

    czy ktoś już ten sernik robił?

    Odpowiedz
  4. ewa  18 marca 2016 11:16

    czekam na odpowiedź!!!

    Odpowiedz
  5. efffciaa  18 marca 2016 11:22

    ewa robiłam ten sernik i wyszedł nawet fajnie , ale moim zdaniem jest zdecydowanie za słodki , chociaż uwielbiam słodkie ciasta to sernik powinien być bardziej kwaskowaty jednak

    Odpowiedz
  6. Bella11  18 marca 2016 20:16

    Polecam! Robiłam taki sam z tą różnicą że na 1kg twarogu wiaderkowego dodałam 2 jajka (tylko) i 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Ważna jest temperatura pieczenia 130-150 stopni przez ok. 90 minut.

    Odpowiedz
    • Jaworka  16 kwietnia 2016 19:06

      Nie przepadam za sernikami ale ten na pewno wypróbuję bo lubię masę kajmakowa i orzechy więc myślę że będzie mi smakował. Dzięki Bella11 że zwrócilas uwagę na temperaturę pieczenia i czas zawsze warto wiedzieć dobrze wypróbowane sposoby

      Odpowiedz
  7. Aneta  7 grudnia 2016 11:20

    Coś dla mnie! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany