Łatwe i szybkie serniczki na zimno z awokado i limonką

serniczki-bez-pieczenia

(Łatwy, czas przygotowania: 20 min.)

Składniki na 6 porcji

  • Składniki na spód :
  • 100 g ciasteczek zbożowych
  • 50 g masła
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

 

Składniki na masę serową:

  • 100 g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski
  • 400 g kremowego serka typu philadelphia
  • 200 ml jogurtu waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 2 bardzo miękkie owoce awokado
  • sok i skórka otarta z 1 limonki

Do dekoracji:

  • wiórki kokosowe
  • plastry limonki

Sposób przygotowania:

Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć. Połączyć z rozpuszczonym masłem i wiórkami kokosowymi. Wyłożyć do pucharków, docisnąć.

W dużej misce utrzeć serek z cukrem na gładką masę. Dodać jogurt. W małej miseczce rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie żelatynę. Odstawić. Obrać awokado, usunąć pestkę, rozgnieść widelcem lub blenderem. Do awokado dodać otartą skórkę, a następnie sok z limonki. Do masy serowej dodać pastę z awokado, a następnie przestudzoną żelatynę. Wymieszać. Masę serową układać na wcześniej przygotowanych ciasteczkowych spodach. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Przed podaniem udekorować wiórkami kokosowymi i plastrem limonki.

Autorką przepisu i zdjęcia jest Magdalena Błaszczak  – www.stoliczkunakryjsie.wordpress.com

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (273 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...