Łatwe i szybkie serniczki na zimno z awokado i limonką
(Łatwy, czas przygotowania: 20 min.)
Składniki na 6 porcji
- Składniki na spód :
- 100 g ciasteczek zbożowych
- 50 g masła
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Składniki na masę serową:
- 100 g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski
- 400 g kremowego serka typu philadelphia
- 200 ml jogurtu waniliowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 2 bardzo miękkie owoce awokado
- sok i skórka otarta z 1 limonki
Do dekoracji:
- wiórki kokosowe
- plastry limonki
Sposób przygotowania:
Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć. Połączyć z rozpuszczonym masłem i wiórkami kokosowymi. Wyłożyć do pucharków, docisnąć.
W dużej misce utrzeć serek z cukrem na gładką masę. Dodać jogurt. W małej miseczce rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie żelatynę. Odstawić. Obrać awokado, usunąć pestkę, rozgnieść widelcem lub blenderem. Do awokado dodać otartą skórkę, a następnie sok z limonki. Do masy serowej dodać pastę z awokado, a następnie przestudzoną żelatynę. Wymieszać. Masę serową układać na wcześniej przygotowanych ciasteczkowych spodach. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Przed podaniem udekorować wiórkami kokosowymi i plastrem limonki.
Autorką przepisu i zdjęcia jest Magdalena Błaszczak – www.stoliczkunakryjsie.wordpress.com