Pieczony ser camembert w sosie rodzynkowym z figami i rukolą

Pieczony ser camembert w sosie rodzynkowym z figami i rukolą

Składniki na danie: Pieczony ser camembert w sosie rodzynkowym z figami i rukolą

  • ser typu camembert 2 szt.
  • rodzynki Bakalland 100 g
  • cukier trzcinowy 2 łyżki
  • sok jabłkowy 100 g
  • cytryna 1 szt.
  • garść rukoli
  • figa świeża 2 szt.
  • pieprz czarny

Przygotowanie:

Przygotowujemy karmel: na patelni rozpuszczamy cukier delikatnie poruszając co jakiś czas patelnią. Pamiętajmy, aby nie mieszać karmelu, ponieważ bardzo mocno przywiera do łyżki. Do powstałego karmelu dodajemy sok jabłkowy, sok wyciśnięty z cytryny i rodzynki Bakalland. Całość mieszamy i pozostawiamy do delikatnego odparowania.

Do powstałego sosu dodajemy pokrojone w ćwiartki figi i doprawiamy pieprzem.

Z sera camembert ścinamy wierzch (nie będzie już potrzebny) i tak przygotowane krążki kładziemy na żeliwnej patelni lub w naczyniu przeznaczonym do zapiekania. Podgrzewamy w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 10 minut aż ser stanie się delikatnie płynny. Rozpuszczony ser polewamy sosem rodzynkowym, posypujemy czarnym pieprzem i dekorujemy rukolą.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (175 głosów, średnia: 4,45 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. xtina120  20 stycznia 2016 09:51

    Kolejna nowość 😉 ciekawe czy smaczna

    Odpowiedz
  2. sylwiawes  20 stycznia 2016 11:20

    Wygląda apetycznie,warto wypróbować:)
    Uwielbiam różnego rodzaju sery 🙂

    Odpowiedz
  3. martucha180  20 stycznia 2016 11:26

    Figi i pieprz? Ciekawe…

    Odpowiedz
  4. bbo  20 stycznia 2016 12:02

    Wszystko mi pasuje oprócz tego sosu rodzynkowego.

    Odpowiedz
  5. magda6915  20 stycznia 2016 14:44

    Nie przepadam za rodzynkami, są dla mnie zbyt słodkie:P

    Odpowiedz
  6. Jaworka  20 stycznia 2016 18:10

    Pyszności uwielbiam takie zestawienia

    Odpowiedz
  7. Żanett  20 stycznia 2016 22:42

    Ja też niekoniecznie lubię rodzynki, za to sery…mmmniam 🙂

    Odpowiedz
  8. Hidari11  21 stycznia 2016 09:41

    świetnie to wygląda

    Odpowiedz
  9. lilkawodna  21 stycznia 2016 12:24

    Lubię taki pieczony ser. Do tej pory tylko z pieprzem jadłam lub z sosem żurawinowy. Ten przepis też wypróbuję.

    Odpowiedz
  10. Agnieszka  22 stycznia 2016 14:43

    Pyszotka

    Odpowiedz
  11. Anita  22 stycznia 2016 19:59

    uwielbiam z żurawiną!!

    Odpowiedz
  12. Aneta  25 stycznia 2016 16:11

    Myślę, że takie połączenie przypadłoby mi do gustu 🙂

    Odpowiedz
  13. Patriszia  28 stycznia 2016 10:08

    Nie lubię rodzynek, ale danie na zdjęciu wygląda smacznie 🙂

    Odpowiedz
  14. stokrotkapolna  20 listopada 2016 11:27

    Na pewno smaczne to danie,

    Odpowiedz
  15. AnnStyl  29 stycznia 2017 19:35

    Fajny przepis. Miałam kiedyś taki okres, że namiętnie smażyłam ser camembert muszę znowu sobie zafundować takie danie bo ten przepis pobudził mi apetyt. A ja smażyłam obtaczany w jajku i bułce tartej.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany