Pieczony ser camembert w sosie rodzynkowym z figami i rukolą
Składniki na danie: Pieczony ser camembert w sosie rodzynkowym z figami i rukolą
- ser typu camembert 2 szt.
- rodzynki Bakalland 100 g
- cukier trzcinowy 2 łyżki
- sok jabłkowy 100 g
- cytryna 1 szt.
- garść rukoli
- figa świeża 2 szt.
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy karmel: na patelni rozpuszczamy cukier delikatnie poruszając co jakiś czas patelnią. Pamiętajmy, aby nie mieszać karmelu, ponieważ bardzo mocno przywiera do łyżki. Do powstałego karmelu dodajemy sok jabłkowy, sok wyciśnięty z cytryny i rodzynki Bakalland. Całość mieszamy i pozostawiamy do delikatnego odparowania.
Do powstałego sosu dodajemy pokrojone w ćwiartki figi i doprawiamy pieprzem.
Z sera camembert ścinamy wierzch (nie będzie już potrzebny) i tak przygotowane krążki kładziemy na żeliwnej patelni lub w naczyniu przeznaczonym do zapiekania. Podgrzewamy w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 10 minut aż ser stanie się delikatnie płynny. Rozpuszczony ser polewamy sosem rodzynkowym, posypujemy czarnym pieprzem i dekorujemy rukolą.