Ser i wino – jak połączyć, aby smakowało?

Ser i wino to para doskonale znana. Do tego możemy dodać jakieś zimne przekąski i mamy idealną kolację. Jednak nie zawsze wybrany ser pasuje do serwowanego wina. Na co zwracać uwagę i jak łączyć wino z serem? – podpowiada ekspert.

sery-i-wino-jak-dobierać

Jak dzielimy sery?

Na świecie produkuje się około 4 tysięcy gatunków sera. Istnieje wiele podziałów serów, m.in. ze względu na sposób produkcji, zawartość tłuszczu, pochodzenie mleka, czy czas dojrzewania. Najczęściej stosowanym rozróżnieniem jest klasyfikacja serów pod względem technologii wytwarzania skrzepuKonsystencja serów zależy przede wszystkim od zawartości wody oraz od procesu technologicznego. Dzielimy je na sery podpuszczkowe, kwasowe, kwasowo – podpuszczkowe oraz zwarowe tłumaczy Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Największą grupę tworzą sery podpuszczkowe. Dzielą się one na miękkie, twarde oraz topione. Przy ich produkcji używa się podpuszczki, dzięki której mleko się ścina, następnie ser dojrzewa.

Sery miękkie to sery pleśniowe oraz mniej znane sery maziowe i pomazankowe.

Z kolei sery twarde to popularny typ holenderski oraz szwajcarskiSery typu szwajcarskiego mają słodki i delikatny smak oraz duże oczka. Do tego rodzaju należą między innymi Aldamer MSM Mońki oraz ser Moniecki. Poza serami holenderskimi i szwajcarskimi istnieją jeszcze sery włoskie, angielskie i bałkańskie. Co ciekawe, do tych ostatnich zaliczamy też polskiego oscypka­ – wyjaśnia ekspert

– Osobną kategorią są sery topione, które przetapia się w temperaturze ok. 95 stopni. Często wzbogaca się je dodatkami, w przypadku serów z Moniek, takimi jak pieczarki, papryka, szczypiorek – mówi Ewa Polińska.

Jak połączyć typ sera z winem?

Gdy poznamy już podstawowe rodzaje serów z pewnością łatwiej będzie nam dobrać od nich odpowiednie wino.

Przygotowując kolację we francuskim stylu, warto przyswoić sobie kilka prostych zasad. Nie ma jednak sztywnych wytycznych, które obowiązują oficjalnie. Nawet eksperci nie są w stu procentach zgodni co do połączeń wina i sera. Istnieje jednak kilka wskazówek, które mogą pomóc w udanym doborze.

Prostym, ale bardzo skutecznym pomysłem jest dobranie sera i wina z tego samego regionu. Możemy być wtedy pewni, że nie popełnimy żadnego błędu.

Kolejnym popularnym sposobem jest łączenie na zasadzie kontrastu. Słonawe, niebieskie sery podajmy więc razem z Porto, a z Cheddarem wypijmy szampana. W przypadku popularnych serów holenderskich i szwajcarskich ta zasada świetnie się sprawdzi. Do delikatnej Goudy dobierzmy więc wino czerwone, półwytrawne o charakterystycznym aromacie. Z kolei wyraziste sery szwajcarskie, takie jak Aldamer doskonale będą smakować w towarzystwie lekkich białych win, które podkreślą aromat, nie niwelując smaku sera.

Metodą prób i błędów na pewno znajdziemy swoje idealne połączenie. W końcu ser i wino to para doskonała. W zapamiętaniu dopomoże Wam ta infografika

Ser-i-wino_infografika-MSM-Mońki

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (215 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. scrabble  6 sierpnia 2015 08:12

    Idealne połączenie 🙂

    Odpowiedz
  2. Żanett  6 sierpnia 2015 09:22

    Sery bardzo lubię, a wina bardzo nie lubię 🙂 Także nie dla mnie takie połączenia.

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  6 sierpnia 2015 09:28

    A ja zawsze łącze ulubione wino z ulubionym serem:-). Artykuł warto było przeczytać żeby wiedzieć co robię złe.

    Odpowiedz
  4. macierzanka  6 sierpnia 2015 11:01

    Ciekawe informacje ,dobrze je zapamiętać.

    Odpowiedz
  5. bbo  6 sierpnia 2015 11:49

    Ser poproszę, za wino dziękuję.

    Odpowiedz
    • martucha180  6 sierpnia 2015 13:05

      Mam tak samo 🙂

      Odpowiedz
  6. Patriszia  6 sierpnia 2015 16:12

    Uwielbiam sery, ale też nie jestem zwolenniczką wina i w ogóle alkoholu.

    Odpowiedz
  7. Olejnik  6 sierpnia 2015 18:41

    wino i ser to bardzo dobre połączenie

    Odpowiedz
  8. martus2833  6 sierpnia 2015 20:49

    Uwielbiam wytrawne, czerwone wina. Ser jest dla nich idealnym dodatkiem.

    Odpowiedz
  9. Wusia  6 sierpnia 2015 23:29

    Uwielbiam sery z winem i nie trzymam się sztywno zasad. Po prostu to co nam smakuje to degustujemy, ale potwierdzam niebieskie sery z porto to świetna para.

    Odpowiedz
  10. Gocha  7 sierpnia 2015 10:14

    Ciekawe informacje. Uwielbiam połączenie wina i sera 🙂

    Odpowiedz
  11. Anita  22 sierpnia 2015 16:52

    Ja nie jadam takich przekąsek 🙂

    Odpowiedz
  12. Deremyth  19 września 2015 10:14

    Jaki francuski klimat 😀 Ja uwielbiam i ser i wino.

    Odpowiedz
  13. Jaworka  2 lipca 2018 15:58

    Ta rozpiska wyląduje u mnie na lodówce

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany