Schabowy po szwajcarsku

kotlet po szwajcarskuSchabowy po szwajcarsku

Składniki:

• 4 kotlety po 120 g ze schabu bez kości

• 80 g masła

• 12 plasterków sera żółtego Aldamer MSM Mońki

• sól, pieprz

• mąka, jajka, bułka tarta

• olej

Wykonanie:

Kotlety schabowe cienko rozbić tłuczkiem, posolić i doprawić pieprzem do smaku. 20 g masła ugnieść, położyć na kotleta wraz z trzema plasterkami sera. Tak samo zrobić z pozostałymi. Zwinąć schabowe z serem i masłem tak, żeby ser był całkowicie schowany. Następnie  uformować w dłoniach, na kształt oscypka. Panierować w mące, jajku, bułce i ponownie w jajku i bułce. Tak przygotowane szwajcary usmażyć na złoty kolor w głębokim oleju.

 

Wskazówka: Kotlety warto rozbić bardzo cienko na brzegach, co pomoże szczelnie je zwinąć. Pamiętajmy, żeby włożyć je do rozgrzanego oleju i smażyć nie za szybko, żeby mięso nie było surowe, a ser dobrze się rozpuścił.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (117 głosów, średnia: 4,85 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martus2833  21 lipca 2014 19:43

    Świetny pomysł na tradycyjnego schabowego.

    Odpowiedz
  2. Black  21 lipca 2014 20:32

    mmm oto co bym właśnie zjadła:D

    Odpowiedz
  3. martuska665  5 kwietnia 2015 11:57

    mmm… wygląda apetycznie

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  1 lipca 2015 12:34

    Zrobiłam się głodna 🙂

    Odpowiedz
  5. xtina120  19 października 2015 15:17

    pysznosci 😉

    Odpowiedz
  6. efffciaa  7 marca 2016 14:12

    Wygląda wspaniale , to jest to połączenie , które kocham najbardziej chude mięsko ze schabu i ogromna ilość wylewającego się roztopionego serka żółtego – pychotka .

    Odpowiedz
  7. K.M.Mia  17 października 2019 13:51

    Uwielbiam takie kotlety. Chętnie zrobię ja w domu na obiad. Pod warunkiem, że znajdę na to czas:/

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany