Kotlet po szwajcarsku

kotlet po szwajcarsku

Ten oryginalny przepis kotlet po szwajcarsku z pewnością zaskoczy rodzinę oraz bliskich. Soczyste mięso zamknięte w chrupiącej panierce to niezwykłe danie, które zapamiętasz na długo.

Kotlet po szwajcarsku – przepis jak zrobić

Składniki:

• 4 kotlety po 120 g ze schabu bez kości

• 80 g masła

• 12 plasterków sera żółtego Aldamer MSM Mońki

• sól, pieprz

• mąka, jajka, bułka tarta

• olej

Wykonanie:

Kotlety schabowe cienko rozbić tłuczkiem, posolić i doprawić pieprzem do smaku. 20 g masła ugnieść, położyć na kotleta wraz z trzema plasterkami sera. Tak samo zrobić z pozostałymi. Zwinąć schabowe z serem i masłem tak, żeby ser był całkowicie schowany. Następnie  uformować w dłoniach, na kształt oscypka. Panierować w mące, jajku, bułce i ponownie w jajku i bułce. Tak przygotowane szwajcary usmażyć na złoty kolor w głębokim oleju.

 

Wskazówka: Kotlety warto rozbić bardzo cienko na brzegach, co pomoże szczelnie je zwinąć. Pamiętajmy, żeby włożyć je do rozgrzanego oleju i smażyć nie za szybko, żeby mięso nie było surowe, a ser dobrze się rozpuścił.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (160 głosów, średnia: 4,63 z 5)
loading... zapisuję głos...