Kotlet po szwajcarsku
Ten oryginalny przepis kotlet po szwajcarsku z pewnością zaskoczy rodzinę oraz bliskich. Soczyste mięso zamknięte w chrupiącej panierce to niezwykłe danie, które zapamiętasz na długo.
Kotlet po szwajcarsku – przepis jak zrobić
Składniki:
• 4 kotlety po 120 g ze schabu bez kości
• 80 g masła
• 12 plasterków sera żółtego Aldamer MSM Mońki
• sól, pieprz
• mąka, jajka, bułka tarta
• olej
Wykonanie:
Kotlety schabowe cienko rozbić tłuczkiem, posolić i doprawić pieprzem do smaku. 20 g masła ugnieść, położyć na kotleta wraz z trzema plasterkami sera. Tak samo zrobić z pozostałymi. Zwinąć schabowe z serem i masłem tak, żeby ser był całkowicie schowany. Następnie uformować w dłoniach, na kształt oscypka. Panierować w mące, jajku, bułce i ponownie w jajku i bułce. Tak przygotowane szwajcary usmażyć na złoty kolor w głębokim oleju.
Wskazówka: Kotlety warto rozbić bardzo cienko na brzegach, co pomoże szczelnie je zwinąć. Pamiętajmy, żeby włożyć je do rozgrzanego oleju i smażyć nie za szybko, żeby mięso nie było surowe, a ser dobrze się rozpuścił.