Schab ze śliwką w galarecie
Receptura na Schab ze śliwką w galarecie autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr
czas przygotowanie: 90 minut
ilość porcji: 7-9
Składniki:
1 kg schabu wieprzowego bez kości
100 g suszonych śliwek
1 opakowanie Fix Soczysty schab w sosie winnym Knorr
1 pęczek włoszczyzny
1 łyżka musztardy
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
4 łyżeczki żelatyny
50 ml Porto
2 łyżki oliwy
1 gałązka natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Umyty schab przekrój wzdłuż i wypełnij suszonymi śliwkami.
2. Oliwę, musztardę i Fix Knorr połącz ze sobą i nasmaruj mięso.
3. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i piecz schab w woreczku do pieczenia około 45 minut.
4. Włoszczyznę oczyść i ugotuj wraz z listkiem i zielem angielskim. Odcedź warzywny bulion i wystudź.
5. W gorącym jeszcze wywarze rozpuść żelatynę, dodaj Porto i odstaw w chłodne miejsce.
6. Zimny schab pokrój na plastry, ułóż na półmisku, udekoruj i zalej płynną jeszcze galaretą. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Rada: Przyrządzenie na świąteczny stół tradycyjnego schabu ze śliwką jest wyrazem kulinarnych umiejętności gospodarza. Smak potrawy urozmaici dodanie także innych suszonych owoców, np. moreli.