Schab ze śliwką w galarecie

Receptura na Schab ze śliwką w galarecie autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr

Schab ze śliwką w galarecie

czas przygotowanie: 90 minut
ilość porcji: 7-9

Składniki:

1 kg schabu wieprzowego bez kości
100 g suszonych śliwek
1 opakowanie Fix Soczysty schab w sosie winnym Knorr
1 pęczek włoszczyzny
1 łyżka musztardy
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
4 łyżeczki żelatyny
50 ml Porto
2 łyżki oliwy
1 gałązka natki pietruszki
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Umyty schab przekrój wzdłuż i wypełnij suszonymi śliwkami.

2. Oliwę, musztardę i Fix Knorr połącz ze sobą i nasmaruj mięso.

3. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i piecz schab w woreczku do pieczenia około 45 minut.

4. Włoszczyznę oczyść i ugotuj wraz z listkiem i zielem angielskim. Odcedź warzywny bulion i wystudź.

5. W gorącym jeszcze wywarze rozpuść żelatynę, dodaj Porto i odstaw w chłodne miejsce.

6. Zimny schab pokrój na plastry, ułóż na półmisku, udekoruj i zalej płynną jeszcze galaretą. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Rada: Przyrządzenie na świąteczny stół tradycyjnego schabu ze śliwką jest wyrazem kulinarnych umiejętności gospodarza. Smak potrawy urozmaici dodanie także innych suszonych owoców, np. moreli.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (131 głosów, średnia: 4,40 z 5)
loading... zapisuję głos...