Schab zapiekany w warzywach z ryżem białym długoziarnistym
Ten przepis na delikatne danie: schab zapiekany w warzywach z ryżem białym długoziarnistym z pewnością zasmakuje najwybredniejszemu podniebieniu.
Schab zapiekany w warzywach z ryżem białym długoziarnistym
Składniki na 10 porcji
Składniki:
- 1,5 kg schabu,
- ocet balsamiczny,
- 4 marchewki,
- 4 pietruszki,
- 1 (średni) seler,
- sól i pieprz czarny,
- kilka gałązek rozmarynu,
- kilka gałązek tymianku,
- 3 łyżeczki papryki słodkiej,
- 2 łyżeczki papryki ostrej,
- 3 łyżeczki oregano,
- 3 ziarna jałowca,
- 2-3 ząbki czosnku
- Ryż Biały Długoziarnisty Halina
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastawić na 180-200 stopni (termoobieg).
- Schab natrzeć octem balsamicznym oraz przyprawami: papryką ostrą i słodką, oregano pieprzem, solą oraz sprasowanym czosnkiem.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Podlać odrobiną wody, dorzucić ziarenka jałowca, tymianek i jałowiec. Przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika. Piec przez 90 minut.
- W tym czasie umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Naczynie z mięsem wyjąć z piekarnika i pokroić mięso na grube plastry.
- Dodać starte warzywa (rozłożyć po całym mięsie).
- Dolać wodę, tak aby sięgała połowy mięsa. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez około 60-90 minut (aż mięso będzie miękkie).
- Ryż Biały Długoziarnisty Halina ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Mięso podawać z ryżem.