Schab zapiekany w warzywach z ryżem białym długoziarnistym

Ten przepis na delikatne danie: schab zapiekany w warzywach z ryżem białym długoziarnistym z pewnością zasmakuje najwybredniejszemu podniebieniu.

Schab-zapiekany-w-warzywachSchab zapiekany w warzywach z ryżem białym długoziarnistym

Składniki na 10 porcji

Składniki:

  • 1,5 kg schabu,
  • ocet balsamiczny,
  • 4 marchewki,
  • 4 pietruszki,
  • 1 (średni) seler,
  • sól i pieprz czarny,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 2 łyżeczki papryki ostrej,
  • 3 łyżeczki oregano,
  • 3 ziarna jałowca,
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Ryż Biały Długoziarnisty Halina

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastawić na 180-200 stopni (termoobieg).
  2. Schab natrzeć octem balsamicznym oraz przyprawami: papryką ostrą i słodką, oregano pieprzem, solą oraz sprasowanym czosnkiem.
  3. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  4. Podlać odrobiną wody, dorzucić ziarenka jałowca, tymianek i jałowiec. Przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika. Piec przez 90 minut.
  5. W tym czasie umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Naczynie z mięsem wyjąć z piekarnika i pokroić mięso na grube plastry.
  6. Dodać starte warzywa (rozłożyć po całym mięsie).
  7. Dolać wodę, tak aby sięgała połowy mięsa. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez około 60-90 minut (aż mięso będzie miękkie).
  8. Ryż Biały Długoziarnisty Halina ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  9. Mięso podawać z ryżem.

 

 

 

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (150 głosów, średnia: 4,53 z 5)
loading... zapisuję głos...