Schab z kalafiorem w zielono-filetowej tonacji

Schab-z-fioletowym-kalafiorem

Schab z kalafiorem to receptura kuchni polskiej.

Receptura dla: 6 osób

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 50 minut

Składniki na danie: Schab z kalafiorem   

  • 1 kg schabu środkowego
  • 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki tłuszczu roślinnego do smażenia, np. Rama Smaż jak szef kuchni
  • 1 Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
  • 100 ml czerwonego wina (opcjonalnie)
  • 100 g fioletowego kalafiora
  • 100 g brokułów lub kalafiora Romanesco
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli, pieprzu i cukru do smaku
  • 600 g obranych ziemniaków

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj aromatyczną marynatę. Przyprawę do mięs wymieszaj z majerankiem i roztartym czosnkiem, dodaj olej, całość wymieszaj. Tak powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Odstaw je na co najmniej godzinę do lodówki.
  2. Po tym czasie schab obsmaż z obu stron na średnio rozgrzanej patelni. Zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 45-50 minut. W międzyczasie ugotuj ziemniaki.
  3. Nastaw garnek z osoloną wodą i łyżeczką cukru. W gotującej się wodzie sparz pokrojone na małe różyczki kalafiora i brokuły. Warzywa obtocz w rozpuszczonym maśle.
  4. Na patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, wlej sok powstały z pieczenia schabu. Dolej wino, tak aby płynu było około 250 ml (1 szklanka). Dodaj Esencję do sosu Knorr, która nada potrawie bogaty mięsny smak. Zadbaj, aby dokładnie się rozpuściła. Sos zagotuj, cały czas mieszając. Gotuj, aż nabierze odpowiedniej konsystencji.
  5. Na ugotowanych ziemniakach ułóż plastry upieczonego schabu, całość obłóż dookoła warzywami. Po wierzchu mięso obficie polej gorącym sosem.

Rada szefa kuchni: Zamiast schabu możesz też użyć polędwiczki wieprzowej – wtedy czas pieczenia skróci się o połowę.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (166 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Wusia  24 września 2015 10:40

    Aranżacja potrawy na talerzu-przepiękna!I z pewnością smakuje doskonale.

    Odpowiedz
  2. bbo  24 września 2015 11:46

    Przepysznie wygląda i na pewno tak samo smakuje 🙂

    Odpowiedz
  3. Gocha  24 września 2015 12:36

    Fioletowy kalafior? Kosmita 😉 Jakoś nie przekonują mnie tak podane warzywa: od razu kojarzą mi się z dietą i początkami karmienia piersią – wszystko gotowane. Ale ładnie wygląda to i estetycznie i kolorystycznie 🙂

    Odpowiedz
  4. Kobietaona  24 września 2015 13:16

    Nigdy nie jadłam fioletowego kalafiora, ciekawa jestem czy rożni się smakiem od tradycyjnego, forma podania bardzo estetyczna i zachęcająca 🙂

    Odpowiedz
  5. Aneta  24 września 2015 13:55

    Ale to fajnie wygląda! 🙂 Tylko gdzie ja znajdę fioletowego kalafiora?

    Odpowiedz
  6. martus2833  24 września 2015 15:03

    Wygląda genialnie.

    Odpowiedz
  7. martucha180  24 września 2015 19:22

    Ale kolorowo na talerzu!

    Odpowiedz
  8. IwonaLFC  24 września 2015 19:37

    Nie spotkałam się dotąd z fioletowym kalafiorem. Bardzo mnie zaintrygował 🙂

    Odpowiedz
  9. sylwiawes  24 września 2015 19:48

    Świetnie wygląda 🙂 Ciekawe jak smakuje?

    Odpowiedz
  10. lilkawodna  24 września 2015 21:49

    Musi być pyszne!

    Odpowiedz
  11. Żanett  25 września 2015 07:22

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  12. Patriszia  25 września 2015 09:37

    Aż zrobiłam się głodna od patrzenia. 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany