Schab z kalafiorem w zielono-filetowej tonacji
Schab z kalafiorem to receptura kuchni polskiej.
Receptura dla: 6 osób
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Składniki na danie: Schab z kalafiorem
- 1 kg schabu środkowego
- 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżki tłuszczu roślinnego do smażenia, np. Rama Smaż jak szef kuchni
- 1 Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
- 100 ml czerwonego wina (opcjonalnie)
- 100 g fioletowego kalafiora
- 100 g brokułów lub kalafiora Romanesco
- 1 łyżka masła
- szczypta soli, pieprzu i cukru do smaku
- 600 g obranych ziemniaków
Sposób przygotowania:
- Przygotuj aromatyczną marynatę. Przyprawę do mięs wymieszaj z majerankiem i roztartym czosnkiem, dodaj olej, całość wymieszaj. Tak powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Odstaw je na co najmniej godzinę do lodówki.
- Po tym czasie schab obsmaż z obu stron na średnio rozgrzanej patelni. Zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 45-50 minut. W międzyczasie ugotuj ziemniaki.
- Nastaw garnek z osoloną wodą i łyżeczką cukru. W gotującej się wodzie sparz pokrojone na małe różyczki kalafiora i brokuły. Warzywa obtocz w rozpuszczonym maśle.
- Na patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, wlej sok powstały z pieczenia schabu. Dolej wino, tak aby płynu było około 250 ml (1 szklanka). Dodaj Esencję do sosu Knorr, która nada potrawie bogaty mięsny smak. Zadbaj, aby dokładnie się rozpuściła. Sos zagotuj, cały czas mieszając. Gotuj, aż nabierze odpowiedniej konsystencji.
- Na ugotowanych ziemniakach ułóż plastry upieczonego schabu, całość obłóż dookoła warzywami. Po wierzchu mięso obficie polej gorącym sosem.
Rada szefa kuchni: Zamiast schabu możesz też użyć polędwiczki wieprzowej – wtedy czas pieczenia skróci się o połowę.