Savoir vivre przy stole – sztućce

Przy stole warto umieć się zachować nie tylko od święta. Czy wiesz, który widelczyk służy do jedzenia ryby, a który z kolei bardziej nadaje się do mięs? Ile w sumie kieliszków powinno znajdować się na stole i jak układać sztućce na talerzu, by dać znać, że posiłek jeszcze nie jest skończony? Na te i inne nurtujące cię pytania znajdziesz odpowiedź poniżej!

Savoir-vivre, czyli co?

Niegdyś, aby oficjalnie przystąpić do proszonej kolacji, trzeba było umieć odpowiednio się zachować. Zasady zachowania się przy stole i w towarzystwie były przekazywane dzieciom przez rodziców już od najmłodszych lat. Dziś nieco już zapomnieliśmy o większości z tych zasad. Przez ostatnie kilkadziesiąt lat bardziej popularne były bary mleczne i fast foody niż wykwintne restauracje, co skutecznie wpłynęło na obniżenie znajomości zasad zachowania się przy stole. Teraz powracamy do jadania na mieście w bardziej eleganckich miejscach, dlatego warto pomyśleć, jak należy się w takiej sytuacji zachować. Savoir vivre to nie tylko szacunek do tych, którzy z nami są przy stole, ale i dla tych, którzy nam przy nim usługują.

Savoir vivre różni się nieco w zależności od szerokości geograficznej i kultury. Coś co u nas uchodzi za niegrzeczne, na przykład mlaskanie, w Chinach jest przejawem dobrego smaku i tego, że zaserwowane danie nam smakowało. Warto więc po pierwsze znać kulturę własnego kraju, ale też wybierając się do obcego państwa, poczytać nieco o różnicach kulinarnych. Każdy ma prawo do własnych poglądów, wyglądu, religii czy orientacji. Bycie kulturalnym to zarówno akceptowanie innych, jak i traktowanie ich w taki sposób, w jaki sami chcielibyśmy być traktowani. Tyczy się to również zachowania względem osób sprzątających w lokalu i kelnerów.

Jak to jest przy stole?

W Polsce panują podobne zasady do tych obowiązujących w krajach za naszą zachodnią granicą. Po pierwsze, przystępując do oficjalnego posiłku należy się godnie prezentować. Ubiór powinien być dostosowany do sytuacji. Tak więc cokolwiek, w czym zazwyczaj spędzamy wieczory w domu, tu raczej nie ma racji bytu – chyba, że na co dzień odpoczywasz leżąc na kanapie w garniturze lub ołówkowej spódnicy. W dobrym tonie jest, aby stosując oficjalne zaproszenie uprzedzić gości o rodzaju uroczystości oraz oczekiwanym stroju. W przypadku świąt w domu czy odwiedzin u znajomych starajmy się by strój był czysty i schludny, ale nie przesadny.

Siadając do stołu należy przede wszystkim pamiętać by mieć czyste ręce. Nie ma nic bardziej odpychającego niż brud za paznokciami. Często też nie wiemy dokładnie, co zrobić z rękami, a odpowiedź jest bardzo prosta – nic. Nie kładziemy łokci na stole, nie opieramy się na nim, nie trzymamy też jednej ręki na stole a drugiej pod nim. Obie dłonie powinny znajdować się na wysokości talerza. Również po to by móc swobodnie gestykulować.

Nakrycie – talerze i sztućce

Kwestia nakrycia jest bardzo obszerna. Możemy rozróżnić:

– nakrycie podstawowe,

– nakrycie rozszerzone.

W przypadku nakrycia podstawowego do obiadu trzydaniowego należy przygotować: łyżkę do zupy, nóż i widelec, widelczyk deserowy, łyżeczkę deserową, kieliszek do wina, kieliszek do wody oraz serwetę. Szukasz więcej porad? Sprawdź je na stronie Philipiak Milano: http://www.philipiaksalony.pl/philipiak-gotuj-zdrowo. Jak je ustawić na stole? Nóż i widelec ułożone są najbliżej talerza, przy czym widelec skierowany brzuszkiem do dołu po lewej stronie, natomiast nóż skierowany ostrzem do środka po prawej. Obok noża jest miejsce na łyżkę do zupy. Sztućce powinny być ułożone symetrycznie i w jednakowej odległości od krawędzi stołu. Sztućce deserowe układamy powyżej talerza, pamiętając o tym by trzonek widelczyka skierowany był w lewo, a trzonek łyżeczki w prawo. Łyżeczkę można zastąpić nożykiem do ciasta, jednak przydaje się, kiedy planujemy zaserwować ciepły napój. Kieliszek do wina powinien znajdować się po prawej stronie, powyżej noża. Podobnie jak szklanka czy kielich na wodę. Serweta zostaje zawsze na centralnym miejscu lub powyżej talerza.

Jest to zestaw, który w zupełności wystarcza, kiedy oczekujemy gości na kolacji czy imieninach. W zbliżającą się Wigilię może się okazać, że sztućców jest jednak za mało i należy zastosować zestaw rozszerzony. Czyli potrzebujemy dodatkowy nóż wraz z widelcem, nóż do przystawek, nóż do ryb, widelec do przystawek, widelec do ryb, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, oddzielnych kieliszków do białego i czerwonego wina i pod talerz, na którym ustawiona będzie zastawa. Wszystkie sztućce ułożone być powinny zgodnie z kolejnością serwowanych dań. Trzy widelce po lewej stronie, z tym, że środkowy nieco wysunięty w górę. Po prawej stronie, najbliżej talerza nóż do dania głównej, obok ten do ryb, następnie łyżka do zupy a na koniec nóż do przystawek. Wszelkie szkło ustawiamy na godzinie 1, czyli w prawym górnym rogu. Jeśli okaże się, że zastawa ledwie mieści się na stole nic nie stopi na przeszkodzie by kolejne noże i widelce donosić wraz z daniami. Szukasz pięknych sztućców na wigilijny stół? Kup najlepsze sztućce Philipiak na http://www.philipiaknaczynia.pl/naczynia-philipiak!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (85 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany