Sataye – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym

Sataye-–-tajskie-szaszlyki-z-sosem-orzechowym

tajskie szaszłyki

Czas przygotowania dania: Sataye – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym –  30 minut
Ilość porcji: 6
Poziom trudności: łatwe

Składniki na danie: Sataye – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 szt. Esencji do duszonego kurczaka Knorr
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 100 g masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 papryczki chilli
  • 50 g świeżego Imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 50 ml sos sojowego jasnego
  • 80 ml tłuszczu roślinnego do smażenia

 

Sposób przygotowania:

  1. Umyj pierś z kurczaka i pokrój ją na cienkie, długie paski.
  2. Do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz posiekane chilli i kolendrę.
  3. Natrzyj mięso przygotowaną marynatą i odstaw na chwilę.
  4. Przygotuj sos orzechowy. Do garnka włóż masło orzechowe, mleko kokosowe i Esencję do duszonego kurczaka Knorr, by danie nabrało głębokiego intensywnego smaku. Zagotuj składniki na wolnym ogniu i wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą. Chwilę gotuj.
  5. Nabij mięso na patyczki do szaszłyków, a następnie ułóż je na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia polewaj je pozostałą marynatą. Gotowe sataye podawaj posypane grubo pokrojonym szczypiorkiem i sosem w osobnej miseczce.

Zobacz także:  Szaszłyki z grilla z orientalnym tuńczykiem

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (314 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...