Sataye – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym

Sataye-–-tajskie-szaszlyki-z-sosem-orzechowym

tajskie szaszłyki

Czas przygotowania dania: Sataye – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym –  30 minut
Ilość porcji: 6
Poziom trudności: łatwe

Składniki na danie: Sataye – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 szt. Esencji do duszonego kurczaka Knorr
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 100 g masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 papryczki chilli
  • 50 g świeżego Imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 50 ml sos sojowego jasnego
  • 80 ml tłuszczu roślinnego do smażenia

 

Sposób przygotowania:

  1. Umyj pierś z kurczaka i pokrój ją na cienkie, długie paski.
  2. Do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz posiekane chilli i kolendrę.
  3. Natrzyj mięso przygotowaną marynatą i odstaw na chwilę.
  4. Przygotuj sos orzechowy. Do garnka włóż masło orzechowe, mleko kokosowe i Esencję do duszonego kurczaka Knorr, by danie nabrało głębokiego intensywnego smaku. Zagotuj składniki na wolnym ogniu i wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą. Chwilę gotuj.
  5. Nabij mięso na patyczki do szaszłyków, a następnie ułóż je na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia polewaj je pozostałą marynatą. Gotowe sataye podawaj posypane grubo pokrojonym szczypiorkiem i sosem w osobnej miseczce.

Zobacz także:  Szaszłyki z grilla z orientalnym tuńczykiem

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (252 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. scrabble  16 lipca 2015 12:32

    Coś w moim smaku. Mleczko kokosowe, orzechy, chili 🙂

    Odpowiedz
  2. marcia7  16 lipca 2015 12:46

    Pysznie wyglądają tylko dość dużo składników potrzeba.

    Odpowiedz
  3. martucha180  16 lipca 2015 13:45

    Takie smakowitości przed obiadem!

    Odpowiedz
  4. Gocha  16 lipca 2015 13:47

    Smakowicie wygląda

    Odpowiedz
  5. Jaworka  16 lipca 2015 15:01

    To musi smakować nieziemsko aż sie głodna zrobiłam

    Odpowiedz
  6. lilkawodna  16 lipca 2015 17:01

    Wyglądają smacznie, aż chce się jeść.

    Odpowiedz
  7. Uśmiechnij się :)  16 lipca 2015 19:46

    Kolejny raz zaglądam na stronie w przepisy i kolejny raz jestem głodna jak wilk 😛 Połączenie składników jest strasznie smakowite, już sobie wyobrażam jak takie danie rozpływa się w ustach.

    Odpowiedz
  8. martus2833  16 lipca 2015 21:20

    Lubię taką kuchnię.

    Odpowiedz
  9. Żanett  16 lipca 2015 23:01

    Jeśli to na słodko, to ja dziękuję 🙂

    Odpowiedz
  10. Patriszia  17 lipca 2015 07:15

    Chyba nie mój smak, bo to mięsko na słodko.

    Odpowiedz
  11. bbo  17 lipca 2015 12:15

    Mniam, chcę na obiad.

    Odpowiedz
  12. marczella  19 lipca 2015 10:44

    smakowicie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  13. Anita  27 lipca 2015 18:03

    ciekawie wyglądają 🙂

    Odpowiedz
  14. luko  18 sierpnia 2015 13:25

    Juz cieknie slinka…

    Odpowiedz
  15. Agnieszka  31 października 2015 19:52

    Pyszotka

    Odpowiedz
  16. joanna252  11 kwietnia 2016 02:33

    Akurat mam mleko kokosowe i kurczaka a że lubię taką kuchnię to na pewno wypróbuję ten przepis.

    Odpowiedz
  17. Tereniasz  26 czerwca 2016 14:44

    Ciekawa propozycja

    Odpowiedz
  18. kasiadrozdz  6 listopada 2016 22:15

    pycha

    Odpowiedz
    • kasiadrozdz  6 listopada 2016 22:15

      skuszę się

      Odpowiedz
  19. AnnStyl  28 grudnia 2016 20:00

    Mniam 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany