Sataye – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
Czas przygotowania dania: Sataye – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym – 30 minut
Ilość porcji: 6
Poziom trudności: łatwe
Składniki na danie: Sataye – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
- 600 g piersi z kurczaka
- 1 szt. Esencji do duszonego kurczaka Knorr
- 200 ml mleka kokosowego
- 100 g masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
- 2 papryczki chilli
- 50 g świeżego Imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 50 ml sos sojowego jasnego
- 80 ml tłuszczu roślinnego do smażenia
Sposób przygotowania:
- Umyj pierś z kurczaka i pokrój ją na cienkie, długie paski.
- Do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz posiekane chilli i kolendrę.
- Natrzyj mięso przygotowaną marynatą i odstaw na chwilę.
- Przygotuj sos orzechowy. Do garnka włóż masło orzechowe, mleko kokosowe i Esencję do duszonego kurczaka Knorr, by danie nabrało głębokiego intensywnego smaku. Zagotuj składniki na wolnym ogniu i wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą. Chwilę gotuj.
- Nabij mięso na patyczki do szaszłyków, a następnie ułóż je na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia polewaj je pozostałą marynatą. Gotowe sataye podawaj posypane grubo pokrojonym szczypiorkiem i sosem w osobnej miseczce.
Zobacz także: Szaszłyki z grilla z orientalnym tuńczykiem
Komentarze
Coś w moim smaku. Mleczko kokosowe, orzechy, chili 🙂
Pysznie wyglądają tylko dość dużo składników potrzeba.
Takie smakowitości przed obiadem!
Smakowicie wygląda
To musi smakować nieziemsko aż sie głodna zrobiłam
Wyglądają smacznie, aż chce się jeść.
Kolejny raz zaglądam na stronie w przepisy i kolejny raz jestem głodna jak wilk 😛 Połączenie składników jest strasznie smakowite, już sobie wyobrażam jak takie danie rozpływa się w ustach.
Lubię taką kuchnię.
Jeśli to na słodko, to ja dziękuję 🙂
Chyba nie mój smak, bo to mięsko na słodko.
Mniam, chcę na obiad.
smakowicie wygląda 🙂
ciekawie wyglądają 🙂
Juz cieknie slinka…
Pyszotka
Akurat mam mleko kokosowe i kurczaka a że lubię taką kuchnię to na pewno wypróbuję ten przepis.
Ciekawa propozycja
pycha
skuszę się
Mniam 🙂