Sataye – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
Czas przygotowania dania: Sataye – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym – 30 minut
Ilość porcji: 6
Poziom trudności: łatwe
Składniki na danie: Sataye – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
- 600 g piersi z kurczaka
- 1 szt. Esencji do duszonego kurczaka Knorr
- 200 ml mleka kokosowego
- 100 g masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
- 2 papryczki chilli
- 50 g świeżego Imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 50 ml sos sojowego jasnego
- 80 ml tłuszczu roślinnego do smażenia
Sposób przygotowania:
- Umyj pierś z kurczaka i pokrój ją na cienkie, długie paski.
- Do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz posiekane chilli i kolendrę.
- Natrzyj mięso przygotowaną marynatą i odstaw na chwilę.
- Przygotuj sos orzechowy. Do garnka włóż masło orzechowe, mleko kokosowe i Esencję do duszonego kurczaka Knorr, by danie nabrało głębokiego intensywnego smaku. Zagotuj składniki na wolnym ogniu i wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą. Chwilę gotuj.
- Nabij mięso na patyczki do szaszłyków, a następnie ułóż je na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia polewaj je pozostałą marynatą. Gotowe sataye podawaj posypane grubo pokrojonym szczypiorkiem i sosem w osobnej miseczce.
Zobacz także: Szaszłyki z grilla z orientalnym tuńczykiem