Przepisy na faszerowane jajka wielkanocne

Jajka na Wielkanocne śniadanie – tym razem w wersji faszerowanej. Oto propozycje faszerowanych przysmaków na świąteczny stół wybrane w oparciu o polskie produkty z certyfikatem „Doceń polskie”. Skusisz się?

Jajka obok wielkanocnych mazurków to obowiązkowe danie. Wypróbuj je tym razem w wersji z farszem. 

Faszerowane-jajka-_Fot.-WSP-Społem

Faszerowane jajka Fot. WSP Społem

Jaja faszerowane

Propozycja WSP „Społem” z Kielc

Składniki:

  • – 4 jaja ugotowane na twardo
  • – 150 g łososia wędzonego w płatach
  • – 4-5 łyżek Majonezu Kieleckiego (uhonorowanego godłem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
  • – pół pęczka szczypiorku
  • – sól, pieprz

Przygotowanie:
Wędzonego łososia kroimy na małe kawałki. Jajka obieramy ze skorupki i przecinamy wzdłuż na połówki. Następnie delikatnie wyjmujemy z nich żółtka, które ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy do niej posiekany szczypiorek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastę nakładamy do białek. Całość dekorujemy Majonezem Kieleckim.

 

 

 

Jajka-faszerowane_-Fot.-Ogródek-Dziadunia

Jajka faszerowane Fot. Ogródek Dziadunia

Jaja faszerowane czerwoną papryką

Przepisem dzieli się firma „Ogródek Dziadunia”

Składniki:

  • – 5 ugotowanych na twardo jajek
  • – 4 połówki czerwonej Papryki konserwowej Ogródek Dziadunia (która zdobyła godło „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  • – pół pęczka drobnego szczypiorku
  • – 1 łyżeczka majonezu
    – sól i pieprz

Przygotowanie:

Jajka pozbawiamy skorupek, po czym ścinamy ich górną część, wyjmujemy z nich żółtka i przekładamy je do miski.

Trzy połówki Papryki konserwowej Ogródka Dziadunia miksujemy (np. blenderem) na gładką masę. Siekamy drobno szczypiorek i dodajemy go razem z papryką i majonezem do żółtek, Pozostałą połówkę papryki kroimy w drobną kostkę – część łączymy z masą, a  część pozostawiamy do udekorowania jaj. Napełniamy jajka masą i ozdabiamy je wg uznania, np. przewiązując je szczypiorkiem.

 

Zobacz także przepis na jajka faszerowane gotowanym mięsem

Jajka faszerowane gotowanym mięsem

Jajka faszerowane gotowanym mięsem

Receptura na faszerowane jajka autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr. Przepis godny uwagi, bowiem można w nim wykorzystać ugotowane wcześniej mięso - na przykład z rosołu, będącego bazą dla żurku wielkanocnego. czas przygotowania: 1/2h ilość

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (229 głosów, średnia: 4,83 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  21 marca 2016 13:10

    Sałatka jarzynowa mojej mamy nie do pobicia!

    Odpowiedz
  2. Żanett  21 marca 2016 13:11

    U mnie wielkanocna sałatka to ta wielowarzywna – zawsze. No i jaja w majonezie koniecznie 🙂

    Odpowiedz
  3. nataliaa  21 marca 2016 13:47

    artykuł jak najbardziej na plus, bo nie wiem jak u Was ale u mnie zawsze przed świętami jest pustka w głowie jeśli chodzi o wymyślanie czegoś nowego jak w tym przypadku przystawki. 🙂

    Odpowiedz
  4. Patriszia  21 marca 2016 14:59

    Święta już tuż tuż, trzeba już wymyślić co przygotować 🙂 Z zaprezentowanych przepisów najbardziej przemawia do mnie pierwsza opcja 🙂

    Odpowiedz
  5. macierzanka  21 marca 2016 17:22

    Te przystawki są super,ja zrobię jaja faszerowane.

    Odpowiedz
  6. marta_12  21 marca 2016 18:06

    Wszystko wygląda przepysznie .

    Odpowiedz
  7. Wusia  21 marca 2016 20:15

    Fajne urozmaicenie tradycyjnego menu wielkanocnego.Zdrowe, kolorowe i szybkie w przyrządzeniu.Ale sałatka jarzynowa też musi się pojawić.Przywiązanie do zwyczajów jest silniejsze od nas😀

    Odpowiedz
  8. Anita  21 marca 2016 22:08

    u mnie są najzwyklejsze zawsze.. a te wyglądają tak cudnie!

    Odpowiedz
  9. bbo  21 marca 2016 22:10

    Robię i jajka i pomidory 🙂

    Odpowiedz
  10. efffciaa  22 marca 2016 10:09

    Uwielbiam jajka w każdej postaci 🙂 A że Wielkanoc jest typowo jajecznym świętem z pewnością zrobię je w wielu odsłonach , tak , żeby każdemu smakowało 🙂

    Odpowiedz
  11. Katarzyna  22 marca 2016 11:30

    Chyba zahaczę się na te pomidory

    Odpowiedz
  12. luna341  22 marca 2016 11:48

    Fajne pomysły

    Odpowiedz
  13. mama_kazala  22 marca 2016 12:23

    JUŻ SIĘ NIE MOGĘ DOCZEKAC ŚWIĄT!!

    Odpowiedz
  14. Aneta  22 marca 2016 15:54

    Ooo skusiły mnie bardzo jajka z farszem paprykowym, być może wypróbuję ten przepis w tym roku – jak mi starczy czasu 😛 Szukam jeszcze inspiracji na fajne sałatki 🙂

    Odpowiedz
  15. xtina120  23 marca 2016 09:54

    Piekne i na pewno smaczne, ale ja wolę postawić na tradycyjną sałatkę ;);)

    Odpowiedz
  16. Agnieszka  23 marca 2016 15:05

    Podziwiam takie przepisy ja nigdy nie mam cierpliwości, a na talerzu takie faszerowane smakołyki wyglądają bardzo profesjonalnie i ciekawie. Zawsze to jakieś urozmaicenie tradycyjnych potraw.

    Odpowiedz
  17. lilkawodna  27 marca 2016 18:09

    Oj dziś to nie mam ochoty nawet patrzeć aN jajka :-). Chyba zjadlam ich zaduzo :-). Ale dobrze bo wcześniej przeczytałam ze sa zdrowe. Jednak 🙂

    Odpowiedz
  18. efffciaa  11 października 2016 15:32

    Faszerowane przystawki są doskonałe , Nie tylko świetnie się prezentują na każdym stole , ale również wybornie smakują . Często je robię na eleganckie kolacje .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany