Przepisy na jajka faszerowane na Wielkanoc – 9 sprawdzonych receptur

Oto 9 przepisów na jajka faszerowane na Wielkanoc. Znajdziesz tutaj pomysły na jajka faszerowane pieczarkami, awokado, papryką, łososiem czy mięsem. Przepisy te można wykorzystać nie tylko w okresie świątecznym, ale i przez cały rok.

Przepisy na jajka faszerowane na Wielkanoc

fot. mat. nadesłane przez czytelniczkę – „arancia”

Jajka faszerowane na Wielkanoc  – odkryj magię  różnorodnych farszów

Jajka faszerowane na wielkanocne śniadanie stały się tradycyjnym daniem w wielu polskich domach. Szczególnie popularna jest wersja jajek faszerowanych w skorupkach. Danie to posiada same zalety: jest łatwe do wykonania, można je przygotować dzień przed uroczystym śniadaniem wielkanocnym,  a następnie na świeżo upiec lub usmażyć.  Jajka faszerowane  posiadają różnorodne nadzienia – od czysto wegetariańskich  – z dodatkiem papryki, awokado lub pieczarek, poprzez dodatek łososia wędzonego po wersje mięsne: z szynką wędzoną lub kiełbasą. Jednym słowem – każdy znajdzie taki przepis dla siebie, który podbije jego podniebienie na dłużej.  Oto 9 sprawdzonych propozycji faszerowanych przysmaków jajecznych na świąteczny stół. Przepisy te można wykorzystać przez cały rok – nie tylko podczas wielkanocnych  świąt.

1. Jajka faszerowane z pieczarkami

jajka faszerowane pieczarkami na talerzu

fot. mat. nadesłane przez czytelniczkę – „arancia”

jajko faszerowane z majonezem

fot. mat. nadesłane przez czytelniczkę – „arancia”

jajko faszerowane z majonezem i pieczarką

fot. mat. nadesłane przez czytelniczkę – „arancia”

Składniki:

  • 8 jajek
  • 15 dag pieczarek
  • 1 szalotka
  • 10 dag żółtego sera
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • 7 łyżek gęstego majonezu
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

Sposób wykonania:

  1. Jajka włóż do zimnej, lekko posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 10 minut. Ugotowane jajko wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą. Obierz ze skorupki i odłóż do wystudzenia.
  2. W tym czasie pieczarki oczyść, opłucz, pokrój w kosteczkę. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Trochę natki zostaw do dekoracji, resztę drobno pokrój. Szalotkę obierz, posiekaj, zeszkij na rozgrzanym maśle. Dołóż pieczarki. Smaż, aż wyparuje cały płyn. Pod koniec oprósz solą i pieprzem. Odstaw.
  3. Żółty ser zetrzyj. Zimne jajka rozetnij wzdłuż. Ostrożnie wyjmij żółtka. Wrzuć je do miseczki i rozgnieć widelcem. Wymieszaj z pieczarkami oraz startym żółtym serem. Dołóż posiekaną natkę. Przypraw solą i pieprzem. Połącz z majonezem. Nadzieniem wypełnij miejsca po żółtkach. Udekoruj szczypiorkiem i natką.

Przepis nadesłany przez czytelniczkę „arancia” (Karolina S.)

2.  Jajka faszerowane w skorupkach z awokado i pastą z pestkami słonecznika

Jajka faszerowane w skorupkach z awokado i pastą z pestkami słonecznika

fot. mat. prasowe well well

Czas przygotowania – 30 min

Liczba porcji – 4-5 porcji

SKŁADNIKI:

8-10 jajek
2 opakowania Pasty z pestkami słonecznika z suszonymi pomidorami i bazylią Well Well
1 awokado
sok z 1/2 cytryny
pęczek rzodkiewek
świeża rzeżucha lub kiełki – np. pora lub rzodkwi
pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotujemy na twardo i studzimy, następnie przecinamy bardzo ostrym, dużym nożem wzdłuż – razem ze skorupką. Wyjmujemy jajka ze skorupki i siekamy. Obieramy awokado, kroimy na dość drobne kawałki i skrapiany sokiem z cytryny. Rzodkiewki kroimy na półplasterki. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy rzeżuchę lub kiełki, część odkładając do przybrania. Mieszamy wszystko dokładnie z Pastą z pestkami słonecznika z suszonymi pomidorami i bazylią Well Well, doprawiamy ew. pieprzem i solą. Gotową masę nakładamy do pustych skorupek i dekorujemy kiełkami.

3. Jajka faszerowane koperkowo-buraczkowe

Składniki:

– 6 jajek

– 3 łyżki ćwikły

– 1 łyżeczka jogurtu naturalnego

– Koperek suszony Appetita

– Pieprz czarny mielony Appetita

– Sól czosnkowa Appetita

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo (5 minut). Po ostudzeniu, przekrój na pół i oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miseczki. Dodaj ćwikłę i majonez, wymieszaj. Kolor powinien być intensywnie różowy, jednolity. Połącz masę z przyprawami. Za pomocą małej łyżeczki formuj porcje i nadziewaj ugotowane połówki białek. Udekoruj jajka posypując je koperkiem.

4. Jajka faszerowane pikantno-orientalne

Składniki:

– 6 jajek

– 1 papryka czerwona

– kilka kaparów

– łyżeczka oliwy z oliwek

– Kurkuma mielona Appetita

– Chilli mielone Appetita

– Papryka słodka Appetita

– Gałka muszkatołowa Appetita

– Pietruszka Appetita

– Pieprz kolorowy ziarnisty Appetita

 

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo (5 minut). Po ostudzeniu, przekrój na pół i oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miseczki. Dodaj bardzo drobno posiekane kapary i paprykę. Wlej łyżeczkę oliwy z oliwek, zioła, przyprawy i świeżo zmielony pieprz do smaku. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Za pomocą małej łyżeczki nakładaj farsz na białka. Przed podaniem posyp pietruszką.

5. Jajka faszerowane czosnkowe

Składniki:

– 6 jaj

– 4 pieczarki

– 1 kiszony ogórek

– 1 łyżeczka majonezu

– 1 łyżeczka masła klarowanego

– Czosnek mielony Appetita

– Przyprawa do potraw z jajek Appetita

– Pieprz czarny ziarnisty Appetita

– Szczypiorek

 Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo (5 minut). Po ostudzeniu, przekrój na pół i oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miseczki. Pieczarki pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle z dodatkiem szczypty czosnku. Drobno posiekaj ogórek kiszony. Pieczarki i ogórek połącz z żółtkami, dodaj majonez, wymieszaj. Do masy wsyp 0,5 łyżeczki Przyprawy do potraw z jajek Appetita i zmiel do smaku Pieprz czarny ziarnisty Appetita. Wymieszaj. Za pomocą małej łyżeczki nakładaj farsz na białka. Posiekaj drobno szczypiorek i udekoruj jajka tuż przed podaniem.

6. Jaja faszerowane nadzieniem z łososia wędzonego

Jaja faszerowane nadzieniem z łososia wędzonego

Faszerowane jajka Fot. WSP Społem

Składniki:

  • – 4 jaja ugotowane na twardo
  • – 150 g łososia wędzonego w płatach
  • – 4-5 łyżek Majonezu Kieleckiego (uhonorowanego godłem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
  • – pół pęczka szczypiorku
  • – sól, pieprz

Przygotowanie:
Wędzonego łososia kroimy na małe kawałki. Jajka obieramy ze skorupki i przecinamy wzdłuż na połówki. Następnie delikatnie wyjmujemy z nich żółtka, które ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy do niej posiekany szczypiorek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastę nakładamy do białek. Całość dekorujemy Majonezem Kieleckim.

mat. nadesłane przez WSP „Społem” z Kielc

7. Jaja faszerowane czerwoną papryką

Jaja faszerowane czerwoną papryką

Jajka faszerowane Fot. Ogródek Dziadunia

Składniki:

  • – 5 ugotowanych na twardo jajek
  • – 4 połówki czerwonej Papryki konserwowej Ogródek Dziadunia (która zdobyła godło „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  • – pół pęczka drobnego szczypiorku
  • – 1 łyżeczka majonezu
    – sól i pieprz

Przygotowanie:

Jajka pozbawiamy skorupek, po czym ścinamy ich górną część, wyjmujemy z nich żółtka i przekładamy je do miski. Trzy połówki Papryki konserwowej Ogródka Dziadunia miksujemy (np. blenderem) na gładką masę. Siekamy drobno szczypiorek i dodajemy go razem z papryką i majonezem do żółtek, Pozostałą połówkę papryki kroimy w drobną kostkę – część łączymy z masą, a  część pozostawiamy do udekorowania jaj. Napełniamy jajka masą i ozdabiamy je wg uznania, np. przewiązując je szczypiorkiem.

Przepisem dzieli się firma „Ogródek Dziadunia”

8.  Jajka faszerowane gotowanym mięsem

Oto przepis dla miłośników mięsa i wędlin  połączeniu z jajkiem:

9. Jajka faszerowane z pieczarkami i pieprzem cayenne

Jajka faszerowane na ostro! Jesli lubisz ogniste smaki, ten przepis możesz wykorzystać jako przystawkę, niezależnie od świąt wielkanocnych:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (298 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  21 marca 2016 13:10

    Sałatka jarzynowa mojej mamy nie do pobicia!

    Odpowiedz
    • Katarzyna  22 marca 2016 11:29

      Sałatka jarzynowa przebija wszystko 🙂

      Odpowiedz
      • agasam9  4 kwietnia 2021 13:37

        u mnie też sałatka jarzynowa na pierwszym miejscu 🙂

        Odpowiedz
  2. Żanett  21 marca 2016 13:11

    U mnie wielkanocna sałatka to ta wielowarzywna – zawsze. No i jaja w majonezie koniecznie 🙂

    Odpowiedz
  3. nataliaa  21 marca 2016 13:47

    artykuł jak najbardziej na plus, bo nie wiem jak u Was ale u mnie zawsze przed świętami jest pustka w głowie jeśli chodzi o wymyślanie czegoś nowego jak w tym przypadku przystawki. 🙂

    Odpowiedz
  4. Patriszia  21 marca 2016 14:59

    Święta już tuż tuż, trzeba już wymyślić co przygotować 🙂 Z zaprezentowanych przepisów najbardziej przemawia do mnie pierwsza opcja 🙂

    Odpowiedz
  5. macierzanka  21 marca 2016 17:22

    Te przystawki są super,ja zrobię jaja faszerowane.

    Odpowiedz
  6. marta_12  21 marca 2016 18:06

    Wszystko wygląda przepysznie .

    Odpowiedz
  7. Wusia  21 marca 2016 20:15

    Fajne urozmaicenie tradycyjnego menu wielkanocnego.Zdrowe, kolorowe i szybkie w przyrządzeniu.Ale sałatka jarzynowa też musi się pojawić.Przywiązanie do zwyczajów jest silniejsze od nas😀

    Odpowiedz
  8. Anita  21 marca 2016 22:08

    u mnie są najzwyklejsze zawsze.. a te wyglądają tak cudnie!

    Odpowiedz
  9. bbo  21 marca 2016 22:10

    Robię i jajka i pomidory 🙂

    Odpowiedz
  10. efffciaa  22 marca 2016 10:09

    Uwielbiam jajka w każdej postaci 🙂 A że Wielkanoc jest typowo jajecznym świętem z pewnością zrobię je w wielu odsłonach , tak , żeby każdemu smakowało 🙂

    Odpowiedz
  11. Katarzyna  22 marca 2016 11:30

    Chyba zahaczę się na te pomidory

    Odpowiedz
  12. luna341  22 marca 2016 11:48

    Fajne pomysły

    Odpowiedz
  13. mama_kazala  22 marca 2016 12:23

    JUŻ SIĘ NIE MOGĘ DOCZEKAC ŚWIĄT!!

    Odpowiedz
  14. Aneta  22 marca 2016 15:54

    Ooo skusiły mnie bardzo jajka z farszem paprykowym, być może wypróbuję ten przepis w tym roku – jak mi starczy czasu 😛 Szukam jeszcze inspiracji na fajne sałatki 🙂

    Odpowiedz
  15. xtina120  23 marca 2016 09:54

    Piekne i na pewno smaczne, ale ja wolę postawić na tradycyjną sałatkę ;);)

    Odpowiedz
  16. Agnieszka  23 marca 2016 15:05

    Podziwiam takie przepisy ja nigdy nie mam cierpliwości, a na talerzu takie faszerowane smakołyki wyglądają bardzo profesjonalnie i ciekawie. Zawsze to jakieś urozmaicenie tradycyjnych potraw.

    Odpowiedz
  17. lilkawodna  27 marca 2016 18:09

    Oj dziś to nie mam ochoty nawet patrzeć aN jajka :-). Chyba zjadlam ich zaduzo :-). Ale dobrze bo wcześniej przeczytałam ze sa zdrowe. Jednak 🙂

    Odpowiedz
  18. efffciaa  11 października 2016 15:32

    Faszerowane przystawki są doskonałe , Nie tylko świetnie się prezentują na każdym stole , ale również wybornie smakują . Często je robię na eleganckie kolacje .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany