Sałatka ziemniaczana z polędwiczką wieprzową
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki na danie – Sałatka ziemniaczana z polędwiczką wieprzową:
– 1 polędwiczka wieprzowa,
– opakowanie koperkowo–ziołowego Sosu sałatkowego Knorr,
– łyżka Przyprawy do karkówki Knorr,
– 2 plastry boczku wędzonego,
– 300 g młodych ziemniaków,
– 150 g bobu świeżego lub mrożonego,
– 2 cebule szalotki,
– 3 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
1. Polędwiczkę oczyść z błon i obficie posyp Przyprawą do karkówki Knorr, która podkreśli smak dania. Tak przygotowane mięso marynuj przez minimum godzinę. Po tym czasie obsmaż je. Następnie włóż polędwiczkę do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez ok. 12 minut. Potem odstaw do ostygnięcia (w środku polędwiczka powinna być delikatnie różowa).
2. Umyte ziemniaki oskrob z łupinek. W dalszej kolejności ugotuj je w osolonej wodzie, a potem ostudź.
3. Jeśli używasz świeżego bobu, ugotuj go w lekko posolonej wodzie do momentu, kiedy będzie miękki. Następnie ostudź go i obierz. Szalotki obierz i pokrój w piórka.
4. Sos Knorr połącz z oliwą i odrobiną wody, tak by powstała gęsta emulsja, która doskonale połączy składniki sałatki.
5. Boczek zarumień na patelni lub w piekarniku (powinien być chrupiący). Kiedy ostygnie, podziel go na mniejsze kawałki.
6. Koperek posiekaj. Na talerze wyłóż ziemniaki, szalotkę, bób, koperek i boczek. Wszystko wymieszaj z sosem. Serwuj z mięsem i pieczywem.