Sałatka ze szpinakiem, wędzonym pstrągiem i śliwką kalifornijską

Sałatka ze szpinakiem, wędzonym pstrągiem i śliwką kalifornijską

Czas przygotowania dania: Sałatka ze szpinakiem, wędzonym pstrągiem i śliwką kalifornijską – 20 min.

SKŁADNIKI na: Sałatka ze szpinakiem, wędzonym pstrągiem i śliwką kalifornijską – na dwie porcje

350 g świeżego szpinaku
200 g wędzonego pstrąga
50 g śliwek kalifornijskich
200 g pomidorków koktajlowych
150 g ciecierzycy z puszki
⅓ szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
3 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżeczka musztardy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Szpinak myjemy i suszymy. Pstrąga obieramy ze skóry, usuwamy ości i rwiemy na mniejsze kawałki. Śliwki i pomidorki przekrajamy na pół. Ciecierzycę odsączamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Oliwę z oliwek, miód, ocet winny i musztardę energicznie mieszamy do otrzymania gęstego sosu. Sosem skrapiamy składniki sałatki i wszystko delikatnie mieszamy.

 

Przepis autorstwa: Magda Gendźwiłł – Crust and Dust
Miłośniczka podlaskiej kuchni i kawy. Nałogowa kolekcjonerka książek kucharskich, foremek do pierniczków i pustych słoików, które w odpowiednim czasie zapełnia konfiturami

Zobacz także:  Sałatka z cykorii z marynowanym łososiem

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (216 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  2 lipca 2015 11:55

    Samo zdrowie na talerzu.

    Odpowiedz
  2. Wusia  2 lipca 2015 14:45

    Ciekawy zestaw.Ale z pewnością bardzo zdrowy i kolorowy.

    Odpowiedz
  3. Kmakolagwa  2 lipca 2015 15:24

    Pysznie i zachęcająco!

    Odpowiedz
  4. Żanett  2 lipca 2015 16:10

    Znów te śliwki :p

    Odpowiedz
  5. martucha180  2 lipca 2015 16:27

    W takiej wersji szpinaku nie jadłam.

    Odpowiedz
  6. Jaworka  2 lipca 2015 19:09

    Pysznie chociaż za szpinakiem nie przepadam

    Odpowiedz
  7. Agnieszka  2 lipca 2015 20:53

    Jak smakuje tak jak wygląda, to ja muszę spróbować

    Odpowiedz
  8. Patriszia  3 lipca 2015 13:12

    Dobre lekkie danie na upał 🙂

    Odpowiedz
  9. Aneta  3 lipca 2015 14:23

    Hmm, nie jestem pewna, czy takie zestawienie do mnie przemówi 🙂

    Odpowiedz
  10. lilkawodna  4 lipca 2015 08:09

    Dziwnie, ale to nie znaczy,że nie może być smacznie.

    Odpowiedz
  11. sylwiawes  12 sierpnia 2015 20:52

    Uwielbiam szpinak 🙂

    Odpowiedz
  12. Ewelina  3 lutego 2016 14:18

    Zjadłabym z przyjemnością 🙂

    Odpowiedz
  13. Hidari11  4 lutego 2016 08:34

    Świetny przepis.

    Odpowiedz
  14. mama_kazala  7 grudnia 2016 11:17

    koniecznie musze spróbować

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany