Sałatka ze szpinakiem, wędzonym pstrągiem i śliwką kalifornijską
Czas przygotowania dania: Sałatka ze szpinakiem, wędzonym pstrągiem i śliwką kalifornijską – 20 min.
SKŁADNIKI na: Sałatka ze szpinakiem, wędzonym pstrągiem i śliwką kalifornijską – na dwie porcje
350 g świeżego szpinaku
200 g wędzonego pstrąga
50 g śliwek kalifornijskich
200 g pomidorków koktajlowych
150 g ciecierzycy z puszki
⅓ szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
3 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżeczka musztardy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Szpinak myjemy i suszymy. Pstrąga obieramy ze skóry, usuwamy ości i rwiemy na mniejsze kawałki. Śliwki i pomidorki przekrajamy na pół. Ciecierzycę odsączamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Oliwę z oliwek, miód, ocet winny i musztardę energicznie mieszamy do otrzymania gęstego sosu. Sosem skrapiamy składniki sałatki i wszystko delikatnie mieszamy.
Przepis autorstwa: Magda Gendźwiłł – Crust and Dust
Miłośniczka podlaskiej kuchni i kawy. Nałogowa kolekcjonerka książek kucharskich, foremek do pierniczków i pustych słoików, które w odpowiednim czasie zapełnia konfiturami
Zobacz także: Sałatka z cykorii z marynowanym łososiem