Sałatka z rukoli, grillowanych boczniaków i pieczarek z orzechami

Salatka-z-rukoli-i-grillowanych-boczniakow

Składniki na danie – Sałatka z rukoli, grillowanych boczniaków i pieczarek z orzechami:

  • garść rukoli
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilka boczniaków
  • kilka średnich pieczarek
  • 1 duży pomidor
  • kilkanaście prażonych orzechów laskowych
  • kilka listków purpurowej bazylii

Sos :

  • 2 łyżki dobrej musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • 10 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta  pieprzu

 

Wykonanie:

Rukolę, grzyby i pomidora umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w krążki, a pomidora i pieczarki na cząstki. Boczniaki pokroić w paski. Na ruszcie grilla ułożyć grzyby, pomidora i cebulę. Wszystkie składniki  wymieszać z rukolą. Musztardę i miód rozetrzeć sokiem z cytryny, pieprzem i sosem sojowym Kikkoman. Powoli dolewać olej cały czas mieszając, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję. Sałatkę polać sosem musztardowo-miodowym i posypać prażonymi orzechami laskowymi.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (145 głosów, średnia: 4,39 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  26 maja 2014 20:37

    Bardzo jestem ciekawa połączenia tych wszystkich smaków.

    Odpowiedz
  2. as_sa  29 maja 2014 00:28

    Wszystko świetnie tylko co to jest „purpurowa bazylia”?

    Odpowiedz
  3. Agnieszka  22 lipca 2015 14:05

    Ciekawe połączenie składników.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany