Sałatka z rukoli, grillowanych boczniaków i pieczarek z orzechami
Składniki na danie – Sałatka z rukoli, grillowanych boczniaków i pieczarek z orzechami:
- garść rukoli
- 1 mała czerwona cebula
- kilka boczniaków
- kilka średnich pieczarek
- 1 duży pomidor
- kilkanaście prażonych orzechów laskowych
- kilka listków purpurowej bazylii
Sos :
- 2 łyżki dobrej musztardy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- 10 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta pieprzu
Wykonanie:
Rukolę, grzyby i pomidora umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w krążki, a pomidora i pieczarki na cząstki. Boczniaki pokroić w paski. Na ruszcie grilla ułożyć grzyby, pomidora i cebulę. Wszystkie składniki wymieszać z rukolą. Musztardę i miód rozetrzeć sokiem z cytryny, pieprzem i sosem sojowym Kikkoman. Powoli dolewać olej cały czas mieszając, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję. Sałatkę polać sosem musztardowo-miodowym i posypać prażonymi orzechami laskowymi.