Sałatka z pieczonym pasternakiem i tuńczykiem

Sałatka z pieczonym pasternakiem i tuńczykiem

Czas przygotowania dania: Sałatka z pieczonym pasternakiem i tuńczykiem –  30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki na danie Sałatka z pieczonym pasternakiem i tuńczykiem

  • – sałata rzymska
  • – tuńczyk w oleju – 1 puszka
  • – pasternak – 200 g
  • – marchewka – 200 g
  • – jaja na twardo – 2 szt.
  • – Sos sałatkowy włoski Knorr
  • – olej rzepakowy – 2 łyżki
  • – oliwa z oliwek – 80 ml

Sposób przygotowania:

  1. Sos sałatkowy mieszamy z oliwą z oliwek i trzema łyżkami przegotowanej wody, by otrzymać aromatyczny ziołowy dressing.
  2. Marchewki i pasternaki posmarowane olejem, doprawione pieprzem i solą, należy wstawić do piekarnika na 45 minut (temp. 160°C), a następnie obrać i pokroić w półplastry.
  3. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i mieszamy w misce z sosem.
  4. Na koniec dodajemy tuńczyka oraz pokrojone w ćwiartki jajka.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (179 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  22 sierpnia 2015 12:43

    Pasternaka brak.

    Odpowiedz
  2. macierzanka  22 sierpnia 2015 12:54

    Lubię różne sałatki ,ale z pasternakiem nigdy nie jadłam.

    Odpowiedz
    • Żanett  23 sierpnia 2015 16:30

      Ja tez nie miałam okazji.

      Odpowiedz
  3. lilkawodna  22 sierpnia 2015 14:13

    Fajnie, że ostatnio zamieszczane są przepisy na mniej popularne warzywa.

    Odpowiedz
  4. Anita  22 sierpnia 2015 15:38

    nie wiem czy by mi to smakowało 🙂

    Odpowiedz
  5. Ewelina  24 sierpnia 2015 08:45

    Nie jadłam nigdy pasterniaka (chyba), ale przepis bardzo ciekawy, danie wygląda smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  6. Aneta  24 sierpnia 2015 11:08

    Nie jadłam jeszcze pasternaka (-u?) 🙂

    Odpowiedz
  7. Agnieszka  21 października 2015 20:14

    A gdzie kupić pasternak?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany