Sałatka z pieczonym pasternakiem i tuńczykiem

Sałatka z pieczonym pasternakiem i tuńczykiem

Czas przygotowania dania: Sałatka z pieczonym pasternakiem i tuńczykiem –  30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki na danie Sałatka z pieczonym pasternakiem i tuńczykiem

  • – sałata rzymska
  • – tuńczyk w oleju – 1 puszka
  • – pasternak – 200 g
  • – marchewka – 200 g
  • – jaja na twardo – 2 szt.
  • – Sos sałatkowy włoski Knorr
  • – olej rzepakowy – 2 łyżki
  • – oliwa z oliwek – 80 ml

Sposób przygotowania:

  1. Sos sałatkowy mieszamy z oliwą z oliwek i trzema łyżkami przegotowanej wody, by otrzymać aromatyczny ziołowy dressing.
  2. Marchewki i pasternaki posmarowane olejem, doprawione pieprzem i solą, należy wstawić do piekarnika na 45 minut (temp. 160°C), a następnie obrać i pokroić w półplastry.
  3. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i mieszamy w misce z sosem.
  4. Na koniec dodajemy tuńczyka oraz pokrojone w ćwiartki jajka.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (203 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...